Svijet

Zaharova: Osnivač "Bijelih šljemova" britanski špijun, bio na Kosovu

Zaharova: Osnivač "Bijelih šljemova" britanski špijun, bio na Kosovu
Foto: Twitter/Instagram/Ilustracija | Zaharova: Osnivač "Bijelih šljemova" britanski špijun, bio na Kosovu

MOSKVA - Rusija zahtijeva da od Velike Britanije dobije razjašnjenje povodom navoda da je osnivač organizacije "Bijeli šljemovi" bivši britanski agent Mi-6.

Kako se navodi, on je, između ostalog, sarađivao sa Al Kaidom dok je bio aktivan na Kosovu, pišu Večernje novosti.

Kako je pojasnila, reč je o Džejsmu le Mezjureu, koji je bio prisutan u mnogim zemljama širom sveta tokom konfliktnih situacija, između ostalog i na Balkanu, ali i na Bliskom istoku.

"Istraživanja su ukazala na to da je taj bivši agent koketirao sa terorističkim organizacijama dok je bio aktivan na Kosovu. Između ostalog, u njegovom timu su bili prisutni pripadnici Al Kaide", istakla je Zaharova.

Tim rečima Zaharova je prokomentarisala izjavu zamjenika britanskog ministra inostranih poslova Endrjua Marisona o tome da su predstavnici "Bijelih šljemova" navodno postali objekat dezinformacione kampanje koju sprovode vlasti Rusije i Sirije.

Podsjetimo, "Bijeli šljemovi" uživaju ogromnu podršku Zapada uz obrazloženje da ta organizacija doprinosi spasavanju civila u zonama u Siriji gdje se odvijaju borbe, dok sirijske i ruske vlasti tvrde da upravo oni sprovode neprijateljsku propagandnu aktivnost i sarađuju sa ekstremistima.

Pored toga, Rusija i Sirija optužuju "Bijele šljemove" da su odgovorni za provokaciju koja je poslužila Zapadu da optuži Damask za korišćenje hemijskog oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije