Svijet

Zatvorena birališta u Turskoj

Zatvorena birališta u Turskoj
Foto: Tanjug/AP | Zatvorena birališta u Turskoj

Birališta u Turskoj zatvorena su danas u 17.00 časova po lokalnom vremenu, a više od 64 miliona građana imalo je pravo glasa u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Turska nema izlazne ankete, ali se očekuje da će preliminarni rezultati biti poznati u roku od nekoliko sati poslije zatvaranja birališta, prenio je AP.

Građani su birali između aktuelnog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, kandidata Narodnog saveza, i kandidata opozicionog Nacionalnog saveza Kemala Kiličdaroglua.

Erdoan je, obraćajući se novinarima pošto je glasao u školi u Istanbulu, istakao da je ovo prvi put da se u Turskoj organizuje drugi krug predsjedničkih izbora.   

On je pohvalio visok odziv birača u prvom krugu i rekao da očekuje da će izlaznost birača danas ponovo biti velika.

"Molim se Bogu da oni (izbori) budu od koristi za našu zemlju i naciju", rekao je Erdogan.

Kiličdaroglu (74) je opisao drugi krug kao referendum o budućnosti zemlje.       

"Ovi izbori su održani u veoma teškim okolnostima, bilo je raznih kleveta", rekao je Kiličdaroglu nakon glasanja i dodao da vjeruje u zdrav razum ljudi.

"Doći će demokratija, doći će sloboda, ljudi će moći da na ulicama slobodno kritikuju političare", naveo je Kiličdaroglu, prenosi Tanjug. 

On je glasao u isto vrijeme kada i Erdogan, a lokalna televizija je na podijeljenom ekranu prikazivala rivale kako glasaju.

           

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije