Svijet

Zbog alimentacije 8.000 godina ne može da napusti zemlju

Zbog alimentacije 8.000 godina ne može da napusti zemlju
Foto: N.N. | Zbog alimentacije 8.000 godina ne može da napusti zemlju

TEL AVIV - Australijancu Noamu Iperu (44) zabranjeno je da napusti Izrael u narednih 8.000 godina, jer bivšoj supruzi nije platio gotovo dva miliona evra alimentacije.

Iper, po struci analitički hemičar, koji radi za jednu farmaceutsku kompaniju, ne smije da napusti Izrael do 31. decembra 9999. godine, prema odluci iz 2013, koju je na zahtjev njegove bivše žene donio porodični sud, piše Gardijan.

Sud je odlučio da Iper mora plaćati po 5.000 šekela (oko 1.400 evra) mjesečno do 18. godine svakom od njegovih dvoje djece. Britanski list navodi da je godina 9999. izabrana zato što je to najviši mogući datum koji online sistem može izbaciti.

Iperova bivša supruga, državljanka Izraela, vratila se u Izrael sa njihovih dvoje djece 2011. godine. Tada je jedno dijete imalo tri mjeseca, a drugo pet godina. Iper je došao za njima 2012, te objašnjava da već osam godina ne smije napustiti tu zemlju bez obzira na razlog, uključujući i posao.

"Od 2013. godine sam 'zatvoren' u Izraelu", navodi Iper i napominje da je on samo jedan od mnogih stranih državljana koje "proganja izraelsko pravosuđe, samo zato što su bili u braku s osobom iz Izraela".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije