Svijet

Zbog litijuma organizovali državni udar u Boliviji?

Zbog litijuma organizovali državni udar u Boliviji?
Foto: N.N. | Ilustracija

Sada već bivši predsjednik Bolivije, Evo Morales, tvrdi da su SAD igrale ključnu ulogu u njegovom deponovanju i da su ogromne rezerve litijuma Bolivije bile meta državnog udara.

Morales je pobjegao iz Bolivije ranije ovog mjeseca, ubrzo nakon pobjede na ponovljenim predsjedničkim izborima. Protivnici su tvrdili da su izbori bili lažni i iako je Morales ponudio da održi novo glasanje, izgubio je podršku svoje policije i vojske, a zatim je zatražio azil u Meksiku.

Morales je bio među nekolicinom ljevičarskih lidera koji su ostali u Latinskoj Americi i, razgovarajući sa bivšim ekvadorskim predsjednikom Rafaelom Koraom, rekao je da je desni blok država Amerike sa sjedištem u Vašingtonu projektovao njegov pad.

"Nigdje nije rečeno da postoji prevara", rekao je on o izvještaju OAS-a o oktobarskim izborima u Boliviji, u kome su utvrđene "nepravilnosti" na biralištima, uprkos kontradiktornim izvještajima drugih stručnih grupa.

Od njegovog protjerivanja, Moralesova zemlja paralizovana je protestima i neredima, a sukobi su odnijeli više od 30 života. Demonstranti su optužili policiju za kršenje ljudskih prava.

Državni udar, nastavio je Morales, imao je za cilj postavljanje lidera desnice koji će otvoriti rezerve litijuma Bolivije - koje su među najvećima na svijetu - za eksploataciju u industriji.

Litijum je neophodan u proizvodnji električnih automobila i baterija, a Morales je planirao da nacionalizuje vađenje litijuma kako bi se osigurala ekonomska budućnost zemlje.

Tesla motors, koji koristi litijum u svojim baterijama, primijetio je skok cijena poslije Moralesovog odlaska.

Očekuje se da će potražnja za elementom u svijetu do 2025. više nego udvostručiti, a i Srbija se sve više pominje kao zemlja koja bi mogla da snadbije svijet litijumom.

(Telegraf Biznis)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije