Svijet

Zehofer: Njemačkoj i Poljskoj potrebna pomoć Unije, ne mogu same s migrantima

Zehofer: Njemačkoj i Poljskoj potrebna pomoć Unije, ne mogu same s migrantima
Foto: Tanjug/AP | Zehofer: Njemačkoj i Poljskoj potrebna pomoć Unije, ne mogu same s migrantima

BERLIN - Njemačkoj i Poljskoj je potrebna pomoć EU, jer ne mogu same da prevaziđu migrantsku krizu na granici bloka, izjavio je njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

On je u intervjuu za njemački list "Bild" rekao da treba pomoći Vladi Poljske da obezbijedi spoljašnju granicu EU.

"U stvari, to je odgovornost Evropske komisije, koju pozivam da preduzme nešto", istakao je Zehofer, naglasivši da Njemačka i Poljska "ne mogu same da se suoče sa situacijom".

Poljsko Ministarstvo odbrane održalo je u ponedjeljak, 7. novembra, sastanak sa bjeloruskim atašeom za pitanja odbrane Aleksejem Bortnikom u vezi s "narušavanjem poljske granice koje, navodno, čine bjeloruski vojnici i njihovom navodnom umiješanošću u migrantsku krizu".

Poljska, Letonija i Litvanija prijavile su u posljednjih nekoliko mjeseci povećanje broja migranata koji dolaze iz Bjelorusije.

Kabinet ministara Litvanije odobrio je ranije danas uvođenje vanredne situacije u području blizu granice sa Bjelorusijom.

EU smatra Bjelorusiju odgovornom za priliv migranata na spoljnim granicama bloka i tvrdi da Minsk namjerno pušta migrante u Uniju kao odgovor na sankcije koje je Brisel uveo bivšoj sovjetskoj republici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije