Svijet

Zelanski: Primirje bez povratka teritorija produžava rat

Zelanski: Primirje bez povratka teritorija produžava rat
Foto: Tanjug/AP | Zelanski: Primirje bez povratka teritorija produžava rat

KIJEV - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da bi prekid vatre sa Rusijom bez povratka izgubljenih teritorija samo produžio rat.

U intervjuu za "Vol strit džurnal" on je upozorio da bi prekid vatre koji bi Rusiji omogućio da zadrži ukrajinske teritorije oduzete od početka napada u februaru samo podstakao još širi sukob, dajući Moskvi priliku da obnovi svoje snage i naoruža se za sljedeću rundu.

Zelenski je, takođe, govorio i o artiljerijskim raketnim sistemima visoke pokretljivosti (Himars) koje su isporučile SAD, rekavši da su zapadne zalihe Himarsa, iako prave materijalnu razliku, mnogo manje od onoga što je Ukrajini potrebno da bi preokrenula tok.

"Zamrzavanje sukoba s Ruskom Federacijom znači pauzu koja daje Ruskoj Federaciji mogućnost da odmori", istakao je on.

Kako je dodao, društvo vjeruje da prvo moraju da se oslobode sve teritorije, a da onda može da se pregovara o tome šta da se radi i kako da se živi u vijekovima koji su ispred nas.

"Najhitnije su potrebni sistemi protivvazdušne odbrane koji bi mogli da spriječe Rusiju da ispaljuje rakete dugog dometa na miroljubive gradove stotinama kilometara od linija fronta", dodao je Zelenski.

Govoreći o sporazumu potpisanom sa Rusijom o ponovnom pokretanju izvoza žitarica, Zelenski je rekao da bi diplomatski ustupci Moskvi mogli donekle stabilizovati tržišta, ali da će samo obezbijediti privremeni predah i donijeti bumerang u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije