Svijet

Zeleni u Njemačkoj poklekli pred migrantima: Krajnja desnica sve popularnija

Zeleni u Njemačkoj poklekli pred migrantima: Krajnja desnica sve popularnija
Foto: Pixnio | Zeleni u Njemačkoj poklekli pred migrantima: Krajnja desnica sve popularnija

BERLIN - Zeleni su u Njemačkoj pozvali na kontrolu i zaustavljanje ilegalnih tražilaca azila, što je samo potvrda politike krajnje desnice, čija popularnost u zemlji nezaustavljivo raste.

Naime, dopredsjednica Zelenih, Rikarda Lang, čija je stranka obično poznata po zagovaranju umjerenog kursa o migraciji, kritikovala je ključne zvaničnike njena dva koaliciona partnera zato što "ne čine dovoljno kako bi osigurali vraćanje tražilaca azila koji nemaju valjani razlog za to, u njihove matične zemlje". Pritom se, što najviše govori o zaokretu Zelenih, misli na migrante koji traže azil u strahu od rata u njihovoj zemlji. Vraćati ih znači ugroziti im život.

"Vlada mora djelovati kako bi izbjegla dolazak sve više i više ljudi", rekla je Lang i obrušila se na ministarku unutrašnjih poslova Nensi Faeser, koja je iz Socijaldemokratske stranke (SPD) kancelara Olafa Šolca, i njemačkog posebnog izaslanika za imigraciju Joakima Stampa iz liberalne Slobodne demokratske stranke (FDP), rekavši da moraju "konačno napredovati u sporazumima o repatrijaciji" sa zemljama koje nisu članice EU-a kako bi se olakšale deportacije.

To je preslikač kompletne atmosfere u Njemačkoj, gdje i javno mnijenje čini bitniji zaokret. Anketa objavljena 19. septembra pokazala je da antiimigraciona stranka Alternativa za Njemačku (AfD) postaje najjača politička snaga u Meklenburg-Vorpomernu, već četvrtoj istočno njemačkoj pokrajini, nakon Brandenburga, Tiringije i Saske, u kojoj krajnja desnica vodi u anketama. Time se samo povećava mogućnost da bi AfD po prvi put mogao osvojiti vlast na državnom nivou.

"Takva stranka jača kada se problemi ne rješavaju", rekao je Fridrih Merc, čelnik njemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), glavne opozicione stranke, govoreći o raspravi o imigraciji.

Dodao je da su gradovi i opštine u Njemačkoj "beznadežno preplavljeni" sve većim brojem tražilaca azila.

Ove radnje naglašavaju u kojoj mjeri njemačka vladajuća koalicija SPD-a, FDP-a i Zelenih počinje paničariti jer broj migracija konstantno raste - samo u avgustu je registrovano oko 15.100 ilegalnih prelazaka granice, što predstavlja povećanje od 40 odsto u poređenju sa julom - i sve veći broj Nijemaca okreće se AfD-u. Njemački predsjednik Frank-Volter Steinmejer upozorio je da se Njemačka "nalazi na prelomnoj tački", budući da je 162.000 ljudi zatražilo azil u toj zemlji kroz prvu polovinu godine. To je više od trećine svih zahtjeva unutar Evropske unije.

I sve to za AfD mnogo znači, u pozitivnom smislu. Jer, iz te stranke bezbrižno mogu biti još radikalniji, a da time ništa ne gube. Dapače, AfD je porastao i u nacionalnim anketama, s 14 odsto na početku godine do 22 odsto u septembru, prema prosjeku nacionalnih anketa koje je sastavio "Politico". Time je druga najpopularnija stranka u zemlji nakon konzervativnog saveza CDU-a s Hrišćansko-socijalnom unijom, koja ima podršku od 27 odsto. Šolcov SPD zaostaje sa 17 odsto.

Stoga, stigao je trenutak kad u Njemačkoj treba razmisliti u kojem smjeru ići. Zeleni su pali na "praksi", iako su u "teoriji" konstantno naglašavali humane vrijednosti, ljudska prava i sve što ide uz to. Ali, kad se počeo narušavati komfor svakodnevice, bez problema se napravio zaokret. Ako ništa, iz njemačkog primjera može učiti ostatak Evrope i reagovati na vrijeme, navodi "N1". Nije dovoljno o nečemu pričati i raspravljati "iz daljine", potrebno je to konkretno i pokazati, kad se ukaže prilika. A ona je za Njemačku očito kreirala kontraefekt koji već sad zabrinjava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije