Svijet

Zelenski: Bojno polje put kad nema diplomatije

Zelenski: Bojno polje put kad nema diplomatije
Foto: Tanjug/AP | Zelenski: Bojno polje put kad nema diplomatije

KIJEV - Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da nova strategija uništavanja ukrajinske infrastrukture koju Rusija sprovodi neće oslabiti njihovu odlučnost u oslobađanju teritorija.

U intervjuu za Fajnenšel Tajms, Zelenski se suprostavio strahovanju zapadnih zemalja od eskalacije sukoba i insistirao na tome da neće biti trajnog rješenja rata ukoliko se Rusija ne povuče sa svih teritorija koje je okupirala, prenio je Gardijan.

"Moramo vratiti sve teritorije, jer vjerujem da je bojno polje put kada nema diplomatije. Ako ne možete da vratite svoju zemlju u potpunosti rat je jednostavno zamrznut", kazao je ukrajinski lider, prenosi Tanjug.

Rusija je juče lansirala 70 projektila na infrastrukturne ciljeve širom Ukrajine, ostavljajući oko 80 odsto zemlje bez struje i vode.

Komentarišući napade, Zelenski je rekao da je to bio incident koji se nije desio unazad "možda 80, 90 godina, da postoji zemlja na evropskom kontinentu u kojoj nije bilo struje".

Zelenski je ponovo apelovao na zapadne partnere Ukrajine da obezbede više opreme za protivvazdušnu odbranu kako bi se zaštitila kritična infrastruktura, kao i zalihe dizela za generatore za hitne slučajeve i dodatni gas kako bi se nadoknadile nestašice struje.

Takođe je ocijenio da napadi usmjereni na civilnu infrastrukturu pokazuju da Moskva nema nameru da pregovara o prekidu rata.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije