Svijet

Zelenski: Nisam pozvao na nuklearni udar na Rusiju

Zelenski: Nisam pozvao na nuklearni udar na Rusiju
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Zelenski: Nisam pozvao na nuklearni udar na Rusiju

​KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski negira da je pozvao na nuklearni udar na Rusiju, već je, kaže, upotrijebio ukrajinsku riječ koja je pogrešno shvaćena.

Rusija je to iskoristila u svoju korist, kaže Zelenski i tvrdi da su ruski zvaničnici počeli da "pripremaju društvo" za moguću upotrebu nuklearnog oružja, ali i da ne vjeruje da je spremna da ga upotrijebi.

"Oni počinju da pripremaju svoje društvo. To je veoma opasno. Nisu spremni da to urade, da to iskoriste. Ali počinju da komuniciraju. Ne znaju hoće li to iskoristiti ili ne. Mislim da je opasno čak i govoriti o tome", rekao je Zelenski u intervjuu za BBC.

Ponovo je pozvao na uvođenje preventivnih sankcija Rusiji i pozvao na neophodno djelovanje jer, kako navodi, "prijetnje Rusije predstavljaju rizik za cijelu planetu", a zaplijenili su i Zaporošku nuklearnu elektranu, najveću u Evropi.

"Svijet može odmah da zaustavi akcije ruskih okupatora", kazao je on i dodao da svijet može da ih natjera da napuste nuklearnu elektranu. Komentarišući djelimičnu mobilizaciju, Zelenski tvrdi da je riječ o djeci koja nemaju ni mitraljeze ni pancire i da su takvi "topovsko meso".

"Ako neće da budu ćevapi, treba da se bore za život", rekao je Zelenski i dodao da nuklearni rat nije ono čega se Putin najviše plaši, već narod.

"Samo narod je taj koji može da ga promijeni, da mu oduzme vlast i preda je drugom", kaže ukrajinski predsjednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije