Svijet

Zelenski: Prekinite bombardovanje prije pregovora

Zelenski: Prekinite bombardovanje prije pregovora
Foto: Tanjug/AP | Zelenski: Prekinite bombardovanje prije pregovora

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je danas da Rusija mora da prestane sa bombardovanjem ukrajinskih gradova prije otpočinjanja pregovora o potpunom prekidu vatre, a nakon što prva runda razgovora dvije strane ove nedjelje nije donijela rezultate.

U intervjuu iz dobro čuvanog vladinog kompleksa, Zelenski je pozvao članice NATO da uvedu zonu zabrane letova, kako bi se zaustavile ruske vazdušne snage, i naglasio da bi to bila preventivna mjera koja ne bi trebalo da uvuče Alijansu u rat sa Rusijom, prenosi Rojters.

Zelenski, koji je odbio ponude da napusti prijestonicu u trenutku kada ruske snage napreduju ka Kijevu, takođe je rekao da će njegova zemlja zahtijevati pravno obavezujuće bezbjednosne garancije ako NATO zatvori vrata Ukrajini za članstvo u Alijansi.

Govoreći o ukrajinskim uslovima za dalje razgovore sa Moskvom, Zelenski je u zajedničkom intervjuu za Rojters i CNN izjavio da je potrebno samo da se zaustavi rusko bombardovanje civila i da se onda sjedne za pregovarački sto.

Upravo dok je govorio, pojavila se vijest da je ruski projektil pogodio TV toranj u glavnom gradu Ukrajine, a ranije danas projektili su pogodili centar istočnog grada Harkova, navodi Rojters.

Ukrajina je dobila pošiljke oružja od članica NATO kako bi izdržala vojnu invaziju punog obima koju je Moskva pokrenula prošle nedjelje, a Zapad je takođe uveo oštre sankcije ruskoj ekonomiji.

Zelenski je pozvao međunarodnu zajednicu da učini i korak više, uključujući uvođenje zone zabranjenih letova nad Ukrajinom, a, kako je rekao, predsjednik SAD Džozef Bajden mu je lično prenio da sada nije vrijeme za uvođenje takve mjere.

Ukrajina vrši pritisak na NATO da se ubrza njen ulazak u savez, čemu se Rusija žestoko protivi i što je, kako se navodi, jedan od razloga Moskve za pokretanje vojne operacije.

"Ako naši partneri nisu spremni da nas prime u NATO zato što Rusija ne želi da Ukrajina bude u NATO, treba da razrade zajedničke bezbjednosne garancije za Ukrajinu", rekao je Zelenski.

To bi po njemu trebalo da obezbijedi Ukrajini teritorijalni integritet, bezbjednost granica, kao i posebne odnose sa svim njenim susjedima, a takve garancije, kako je naglasio Zelenski, bi bile pravno obavezujuće, prenosi Rojters.

O ostalim dešavanjima u Ukrajini možete pročitati OVDJE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije