Svijet

Zelenski potpisao zakon o korišćenju oružja: Svi građani Ukrajine mogu da ga koriste

Zelenski potpisao zakon o korišćenju oružja: Svi građani Ukrajine mogu da ga koriste
Foto: Tanjug/AP | Zelenski potpisao zakon o korišćenju oružja: Svi građani Ukrajine mogu da ga koriste

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je zakon koji omogućava svim građanima Ukrajine da koriste oružje za vrijeme ratnog stanja, a tekst zakona objavljen je na sajtu Vrhovne Rade Ukrajine.

"Tokom perioda ratnog stanja građani Ukrajine mogu učestvovati u otporu...koristeći sopstveno nagradno oružje, sportsko oružje (pištolji, revolveri, puške, puške sa glatkim cijevima), lovačku pušku, glatku ili kombinovanu municiju za iste", navodi se u zakonu.

U Zakonu se još dodaje da civili ne snose odgovornost za upotrebu vatrenog oružja protiv lica koja vrše oružani napad na Ukrajinu, ako se takvo oružje koristi osnovano i po rasporedu.

Napominje se da se upotreba vatrenog oružja pribavljenog u skladu sa ovim zakonom od strane civila vrši na sličan način kao i upotreba oružja od strane vojnih lica. Istovremeno, civili su dužni da primljeno vatreno oružje i neiskorišćenu municiju za njih predaju nacionalnoj policiji Ukrajine najkasnije deset dana nakon prestanka ili ukidanja ratnog stanja u Ukrajini. Civili koji prekrše ovaj uslov su krivično odgovorni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije