Svijet

Pratite nas na Google news

Žena poginula u nevremenu u Velikoj Britaniji

Žena poginula u nevremenu u Velikoj Britaniji
Foto: Tanjug/AP | Žena poginula u nevremenu u Velikoj Britaniji
Tanjug

LONDON - Najmanje jedna žena je izgubila život nakon što je danas dijelove Britanije pogodila oluja tokom koje je za manje od 24 sata pala količina kiše koja padne za mjesec dana.

Žena je stradala u bujici u mjestu Darli Dejl u Derbiširu, javio je Rojters.

Britanija je izdala više od 100 upozorenja zbog poplava, a stanovnicima u dijelovima sjeverne Engleske savjetovano je da se evakuišu iz svojih domova uslijed zabrinutosti da su im životi ugroženi, nakon što je za manje od 24 sata pala mjesečna količina padavina.

Na desetine ljudi bile su zarobljene u jednom šoping centru u gradu Šefild preko noći, a oko 100 osoba spasili su vatrogasci u gumenim čamcima iz drugog tržnog centra u blizini, prenosi Rojters.

Najveća je zabrinutost za kuće u pet oblasti oko rijeke Don u blizini grada Donkastera, gdje su vlasti navele da je uporna kiša izazvala jake poplave, jer je vodostaj dostigao rekordne visine i predstavlja opasnost po život.

"Stanovnicima ovih oblasti preporučuje se da se odmah evakuišu", saopšteno je iz uprave Donkastera, uz savet ljudima da "potraže utočište kod porodice i prijatelja". Navedeno je i da su uspostavljeni prihvatni centri.

Iako je većina ozbiljnih poplava zahvatila centralnu i sjevernu Englesku, bilo je više od 100 drugih upozorenja širom zemlje gdje je Agencija za životnu sredinu upozoravala da su poplave takođe moguće.

Obilna kiša poremetila je i željeznički transport u mjestima oko Šefilda i drugim pogođenim područjima, dok su mnogi putevi takođe zatvoreni.

"Strašno je vidjeti užasne poplave širom severa Engleske," izjavio je na Twitteru premijer Boris Džonson i zahvalio službama i volonterima koji pomažu ugroženim porodicama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije