Svijet

Zvali Srbina da riješi talačku krizu: Šta se događalo u Lastinom autobusu

Zvali Srbina da riješi talačku krizu: Šta se događalo u Lastinom autobusu
Foto: Printscreen/YouTube | Nijemci zvali Srbina da im riješi talačku krizu: Šta se sve događalo u Lastinom autobusu?

U Njemačkoj se i dalje priča o incidentu koji se u utorak uveče dogodio na autoputu između Hilpoltštajna i Gredinga, u "Lastinom" autobusu, koji je saobraćao na međunarodnoj autobuskoj liniji Dortmund-Beograd, kada je jedan srpski državljanin nasrnuo na dvoje putnika, a potom prijetio da će sve pobiti.

U drami koja je trajala duže od četiri sata putnici su uspjeli da pobjegnu iz autobusa, a F. K. (30) je ostao sa trojicom vozača u vozilu koje je stajalo u zaustavnoj traci autoputa.

Policiji je oko 17 časova bilo dojavljeno da je u autobusu naoružani muškarac koji prijeti ubistvom, a kada se saznalo da su sa njim u vozilu ostala tri lica, Nijemci su slučaj tretirali kao talačku krizu.

Odmah su na lice mjesta poslate specijalne jedinice, brojne policijske i ljekarske ekipe, ali su Nijemci tada naišli na veliki problem.

Nisu znali kako da se sporazumijevaju sa "otmičarem". Kako navode njemački mediji, u autobusu su bili sve putnici iz Srbije, koji ne govore njemački, a opet, u policijskoj ekipi nije bilo nikog sa naših prostora.

Jurili kolegu koji zna srpski jezik

Čitava akcija spasavanja vozača iz autobusa je potrajala duže nego što bi trebalo, jer su Nijemci pokušavali da nađu prevodioca. Njemački mediji pišu da se krenulo u akciju tek kada se policajac rodom iz Srbije, koji kobnog dana nije bio na dužnosti, uključio u čitav slučaj.

"Naravno da u policiji Bavarske ima pripadnika koji govore srpski ili turski, ali treba vremena da ih pronađete. To može da potraje", objasnio je Jirgen Ašerl iz Unije policajaca.

Policija, osim svojih pripadnika, može da koristi i prevodioce. To su ljudi koji su kvalifikovani i koje ministarstvo posebno provjerava. Međutim, većinu tih saradnika policija zove unaprijed za određene slučajeve.

"Teško je kada niko od sagovornika ne razumije onog drugog. Pogotovo i kad ne možete da komunicirate na engleskom, ili rukama i nogama, kao što je to bio slučaj u utorak na autoputu. Mi policajci se često nađemo u situaciji da moramo da pregovaramo sa nekim ko zna isključivo maternji jezik", priča Ašerl.

On ističe da je pomoć kolege u ovom slučaju poslužila da se "smire tenzije", a da je za sve dalje postupke zadužen obučeni prevodilac.

Policija je uspjela da uhapsi osumnjičenog tek poslije nešto više od četiri sata.

Podsjetimo, njemačka policija je saopštila da državljanina Srbije terete za pokušaj ubistva.

"U autobusu je bilo 11 državljana Srbije i trojica vozača, takođe srpskih državljana. Putovali su ka Beogradu. Rezultati istrage pokazuju da je osumnjičeni (30) iz čista mira napao mladića koji je sjedio ispred njega i koji je u tom trenutku spavao. On je mladića (20) bacio na pod autobusa i krenuo da mu gazi po glavi. Osumnjičeni je udario i dievojku (24) u lice. Tokom napada je prijetio putnicima smrću i pričao još mnoge nepovezane stvari", saopštili su iz policije.

Navodno je vikao da mu je "Alah poslao poruku da mora da napadne inače će on biti napadnut".

F. K. se kod istražnog sudije branio ćutanjem, a mediji pišu da je iz pritvora odveden na psihijatrijsku kliniku radi daljeg posmatranja.

Inače, u autobusu su svojevoljno ostala trojica vozača, kako bi spasli putnike. To su heroji Milovan Jokić, Dragoljub Jeličić i Predrag Spasenović.

Oni su smirivali napadača dok je njemačka policija kružila oko autobusa.

"U autobusu je bilo devet putnika, a u Nirnbergu je ušlo još njih četvoro. Oko 16.30 sati već smo izašli na auto-put i približavali se Minhenu, kad je naglo ustao. Izvadio je nešto metalno nalik motocanglama i besomučno počeo da udara mladića koji je u tom trenutku spavao. Vikao je da mu je Alah to naredio. Ubrzo je počeo da udara i jednu djevojku. Nastala je užasna panika među putnicima i ja sam zaustavio autobus u zaustavnoj traci", rekao je vozač Milovan Jokić za Vesti Online.

Jokić je rekao da ne zna da li je mladić bio pod uticajem nekih supstanci ili je u pitanju nešto drugo.

"Ali je bio u takvom stanju da smo se veoma plašili da ne izađe iz autobusa i ne krene ponovo na putnike. Tek na kraju smo shvatili da bi mogao da krene i na nas, ali smo uz priču polako počeli da ga smirujemo. Svašta je govorio. Na početku je to sve bilo nesuvislo, a zatim se gotovo smirio", priča Jokić.

Jokić je sve vrijeme bio na telefonskoj vezi s pripadnicima bavarske policije.

"Ne mogu da otkrivam o čemu smo tačno pričali, ali sve se svodilo na njihova uputstva šta da uradimo u slučaju da pokuša da nas napadne. Tek poslije četiri sata, negdje oko 20.30 sati, rečeno nam je da izađemo iz autobusa i tada je počela policijska akcija koja je izgledala kao u američkim filmovima. Najprije je bačeno nekoliko dimnih bombi, a onda su njihovi specijalci razbili zadnje staklo i uz šok-bombe upali u autobus i savladali napadača", ispričao je vozač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije