Atletika

Amel Tuka i Mesud Pezer bh. uzdanice na SP

Amel Tuka i Mesud Pezer bh. uzdanice na SP
Foto: fena | Amel Tuka i Mesud Pezer bh. uzdanice na SP

Amel Tuka i Mesud Pezer uzdanice su Bosne i Hercegovine na predstojećem Svjetskom dvoranskom prvenstvu u atletici.

Smotra najboljih atletičara planete biće održana beogradskoj Štark Areni od 18. do 20. marta gdje će se Amel Tuka boriti za medalju u trci na 800 metara, dok će Mesud Pezer svoju šansu tražiti u disciplini bacanje kugle.

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka, osvajač srebrne i bronzane medalje na svjetskim prvenstvima u Dohi i Pekingu, ove sezone zabilježio je samo jedan zvanični nastup. U glavni grad Srbije putovaće se ovogodišnjim vremenom 1:47.68, koje je ostvario na dvoranskom mitingu "Koperniks kup" održanom krajem februara u poljskom Torunu gdje je trku završio na posljednjem osmom mjestu.

Gledajući trenutno stanje u nešto boljoj formu nalazi se drugi bh. učesnik Svjetskog prvenstva bacač kugle Mesud Pezer, koji je prošle sedmice zauzeo treće mjesto na Dvoranskom mitingu, takođe održanom u Beogradu, kada je imao hitac 20.91 metar. Dvadesetsedmogodišnji Zeničanin sa svojim trenerom Mehmdom Skenderom već se nalazi u Beogradu na desetodnevnim pripremama.

"Moja forma je trenutno na vrhunskom nivou i to je nešto što me jako raduje i ulijeva veliko samopouzdanje. Što je najvažnije zdrav sam, nema povreda i sa velikim očekivanjima dolazim na smotru najboljih atletičara svijeta", rekao je Mesud Pezer za „Nezavisne“ i dodao:

"Moj prvenstveni cilj je da bacim hitac vrijedan novog državnog rekorda Bosne i Hercegovine, koji trenutno iznosi 21.15 metara. Ukoliko to ostvarim u finalu mislim da mogu se nadati dobrom plasmanu. Teško je govoriti o medalji, nezahvalno prognozirati, konkurencija je jaka, ali sigurno da razmišljam o tome i sigurno da nisam došao u Beograd sa skromnim ambicijama. Iza mene su kvalitetno obavljene pripreme imamo još nekoliko dana da se posvetimo nekim detaljima i vjerujem da će sve biti onako kako sam planirao i kako se od mene očekuje". 

Prema programu takmičenja kvalifikacije trke na 800 metara održaće se u petak 18. marta od 13 časova. Finale je na rasporedu u subotu u 19.10 časova. U bacanju kugle neće se održati kvalifikacije, a finale je na programu 19. marta u 19.40 časova. Najbolji plasman od bh. atletičara na svjetskim dvoranskim prvenstvima zabilježio je upravo Pezer, koji je 2018. u engleskom Birmingemu zauzeo peto mjesto.

Na Svjetskom prvenstvu u Beogradu učestvovaće više od 1.000 atletičara i atletičarki iz 150 država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije