Atletika

Atletičar iz Novog Grada ostvario normu za reprezentaciju Švedske

Atletičar iz Novog Grada ostvario normu za reprezentaciju Švedske
Foto: Srna | Atletičar iz Novog Grada ostvario normu za reprezentaciju Švedske

Jedan od osnivača Atletskog kluba "Sloboda" iz Novog Grada, ultramaratonac Branislav Pavić istrčao je 241,01 kilometar za 23 časa, 59 minuta i 42 sekunde i ostvario normu za ulazak u reprezentaciju Švedske.

On je ovaj rezultat ostvario na Ševde ultra festivalu (Skövde ultra festival) u Švedskoj, gdje je osvojio drugo mjesto u trci.

Pavić je u izjavi za Srnu podsjetio da je prvu trku od 24 časa trčao u Beogradu 2013. godine, te da je juče završena šesta trka u ovoj kategoriji.

"U Beogradu sam prešao 212 kilometara, prošle godine na svjetskom prvenstvu sam ostvario rezultat od više od 220 kilometara i sa tim rezultatom ušao među trkače B norme. Ova trka je ujedno bila i prvenstvo Švedske, gdje sam uspio istrčati A normu i ući među najbolje svjetske trkače", rekao je Pavić.

Pavić je naveo da je Svjetska ultramaratonska organizacija postavila norme u vidu pređenih kilometara za 24 časa - pređenih 200 kilometara je C norma, 220 kilometara je B norma i 240 kilometara je A norma.

"Pošto znam iz iskustva da se na trkama od 24 časa može desiti svašta, tako i nisam postavio cilj koliko kilometara ću da pređem, mada sam u sebi priželjkivao ovakav rezultat. Trka je startovala u subotu u 12.00 časova. Prvih nekoliko časova sam dosta sporo trčao jer sam htio da se sačuvam za drugi dio trke, što se pokazalo kao dobar plan", istakao je Pavić.

On je otkrio da je dva časa prije kraja trke, usljed porasta temperature vazduha, počeo padati u tempu i da je bilo upitno da li će je završiti.

"Posljednji čas je bilo sve ili ništa, tako da sam morao pojačati tempo. Zahvaljujući Martinu (pobjednik trke Martin Šarp) uspio sam održavati jači tempo jer smo tada pejsali jedan drugog (držali tempo, podržavali se). Navijanje je bilo sve glasnije i glasnije, tako da i taj dio pomaže kod psihičkog stanja umora", ukazao je Pavić.

Paviću se prelazak iz BiH u švedsku reprezentaciju računa od početka ove godine, a za ulazak je potrebna norma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije