Atletika

Pratite nas na Google news

Atletska sezona u BiH počinje 28. juna

Atletska sezona u BiH počinje 28. juna
Foto: Pexels.com | Atletska sezona u BiH počinje 28. juna
Fena

Atletska sezona u Bosni i Hercegovini počeće 28. juna, kada je planirano održavanje 5. međunaronog atletskog mitinga Novi Grad u Sarajevu, u organizaciji istoimenog atletskog kluba.

Milan Pedalo, generalni sekretar Atletskog saveza BiH, u izjavi za Fenu kazao je da su domaća prvenstva odgođena do kraja juna, odnosno za početak jula.

“Prema planu, koji treba da bude potvrđen ovih dana, domaća takmičenja bi počela 11. i 12. jula s Prvenstvom BiH u višebojima u Sarajevu, a nastavila bi sljedeće nedjelje s Prvenstvom BiH na 10.000 m na stazi i hodanju. Najjače domaće takmičenje - Pojedinačno prvenstvo za seniore i seniorke održalo bi se od 8. i 9. augusta u Zenici. Taj termin predložila je Svjetska atletska federacija - IAAF svim nacionalnim savezima”, kazao je Pedalo.

Navodi da je većina bh. klubova već  počela s treninzima uz poštivanje preporučenih mjera zaštite sportista i svih ostalih.

“Posljednja odluka Kriznog štaba da se na otvorenom može okupljati do 300 ljudi je sasvim dovoljna da se održavaju normalni treninzi. Kad je u pitanju organizacija takmičenja, radi se na tome da se pripremi uputstvo kako se trebaju održavati takmičenja i pod kojim uslovima, a dobit će ga svi budući organizatori”, naglasio je Pedalo.

Najvažnija međunarodna atletska takmičenja ove godina - Olimpijske igre u Tokiju i Evropsko prvenstvo u Parizu su odgođena ili otkazana. Takođe, otkazano je i niz drugih takmičenja među kojim i evropsko i svjetsko prvenstvo za juniore i mlađe juniore u Rijetiju (Italija) i Najrobiju (Kenija). 

“Najznačajnje međunarodne nastupe ove godine bh. atletičari imat će na balkanskim prvenstvima za mlađe juniore (5. septembra u Kraljevu), juniore (12. i 13. septembra u Istanbulu) i seniore (19. i 20 septembra u rumunskom Klužu)”, rekao je Pedalo.

Jedno od ovogodišnjih balkanskih prvenstava biće održano u Bosni i Hercegovini - 15. augusta u Brčkom u discplini 10.000 m, u okviru tradicionale "Vidovdanske trke", koja je ujedno biti i prvenstvo BiH. 

Ostala ovogodišnja prvenstva Balkana održaće se u polumaratonu -  22. augusta u Zagrebu, maratonu -  13. septembra u Ćustendilu (Bugarska), brdskom trčanju - 24. oktobra u Pojana Brašovu (Rumunija) i na kraju u krosu - 14. novembra u Vrnjačkoj banji (Srbija).

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije