Atletika

Britanski atletičar tvrdi da je bio žrtva trgovine ljudima

Britanski atletičar tvrdi da je bio žrtva trgovine ljudima
Foto: Print Screen/Instagram/gomofarah | Britanski atletičar tvrdi da je bio žrtva trgovine ljudima

Legendarni britanski atletičar Mohamed Farah tvrdi da je bio žrtva trgovine ljudima i da je prisilno doveden u Veliku Britaniju, gdje je morao da bude sluga, prenosi BBC.

Britanski atletičar navodi da je njegovo pravo ime Husein Abdi Kahin, a da su mu ime Mohamed Farah dali ljudi koji su ga doveli u Britaniju iz Džibutija.

"Godinama sam potiskivao sjećanje na to, ali ne možete to potiskivati zauvijek", rekao je Farah, koji je ranije tvrdio da je u Veliku Britaniju stigao s porodicom kao izbjeglica iz Somalije.

Farah je u ispovijesti za BBC rekao da njegovi roditelji nikad nisu bili u Velikoj Britaniji, kao i da njegova majka i dva brata žive na porodičnoj farmi u Somalilendu.

On tvrdi da je odveden iz svog doma kada je imao osam ili devet godina i preseljen je kod jedne porodice u Džibutiju.

"Jedna žena koju ranije nikada nisam vidio me je dovela u Veliku Britaniju. Rekla je da me vodi kod moje porodice u Evropu. Ona mi je poručila da se sada zovem Mohamed, pošto je tako pisalo u lažnim papirima. Preda mnom je pocijepala te papire i bacila ih u smeće. Znao sam da sam u problemima", naveo je slavni atletičar.

Farah kaže da je bio prisiljen da se brine za djecu neke porodice u Londonu.

"Morao sam da čistim kuću i da pazim na djecu. To je bio uslov da bih mogao da dobijem hranu. Ta žena mi je zaprijetila da ćutim, jer u suprotnom neću moći više nikad da vidim svoju porodicu. Bilo mi je zabranjeno da idem u školu", istakao je Farah.

On je istakao da se sve u njegovom životu promijenilo kada je krenuo u školu, gdje je počeo da se bavi atletikom.

"Priznao sam učitelju ko sam i odakle sam došao. On je pozvao socijalnu službu, koja me je premjestila u jednu porodicu porijeklom iz Somalije", naveo je Farah, koji je osvojio četiri zlatne olimpijske medalje u trkama na pet i 10 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije