Atletika

Dijaku prijeti četiri godine zatvora zbog korupcije

Dijaku prijeti četiri godine zatvora zbog korupcije
Foto: Wikimedia | Dijaku prijete četiri godine zatvora

Francusko tužilaštvo je zatražilo četiri godine zatvora i novčanu kaznu u visini od 500.000 evra za bivšeg šefa svjetske atletike Laminea Dijaka, kojem se sudilo zbog korupcije, pranja novca, te zataškavanja dopinga.

Tužioci su za njegovog sina Papu Masatu, bivšeg savjetnika u Međunarodnoj atletskoj federaciji (IAAF), tražili pet godina zatvorske kazne i takođe 500.000 evra novčane kazne.

“To je bila korupcija na svim nivoima”, izjavio je glavni tužilac Arno de Lagiš u završnoj riječi.

Proces protiv 87-godišnjeg Dijaka, koji je od 1999. do 2015. obavljao dužnost predsjednika IAAF i protiv njegovog sina, za kojeg je izdat nalog za hapšenje, vodi se u Parizu.

Osim njima dvojici, sudi se još četiri osobe, jer su svi zajedno pomogli da se od kraja 2011. godine uspore disciplinske kazne za ruske atetičare, koji su uzimali doping u zamjenu za novac, te zbog favorizovanja određenih sponzorskih ugovora i prodaju televizijskih prava.

Laminea Dijaka se, takođe, teretilo da je omogućio svom sinu da dođe do više miliona evra u pregovorima sa sponzorima, ruskom bankom VTB, korejskom kompanijom Samsung i kineskim kanalom CCTV.

(Sport klub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije