Atletika

Domaćinstvo Svjetskog prvenstva u atletici 2021. pod lupom FBI

Domaćinstvo Svjetskog prvenstva u atletici 2021. pod lupom FBI
Foto: Ilustracija | Domaćinstvo Svjetskog prvenstva u atletici 2021. pod lupom FBI

Kontroverzna odluka da se Svjetsko prvenstvo u atletici održi u američkom gradu Judžinu u državi Oregon naći će se pod lupom FBI i odjeljenja Poreske uprave zaduženog za kriminal.

To saznaje BBC, a odluka da Judžin bude domaćin prvenstva 2021. godine uzburkala je javnost još 2015. godine kada je donijeta jer je čitav proces bio skraćen, pa ostali gradovi koji su bili zainteresovani nisu ni imali priliku da istaknu svoje kandidature.

Bivši predsjednik Svjetske atletske federacije Lamin Dijak, koji je sada u kućnom pritvoru u Francuskoj, zbog optužbi o korupciji, bio je u centru dešavanja.

Jedan od gradova koji su bili veoma zainteresovani za organizaciju takmičenja bio je i švedski Geteborg.

Razlog za sumnju da je korupcija umješala prste u izbor domaćina prvenstva je i činjenica da je velika kompanija koja proizvodi sportsku opremu Najki osnovana samo nekoliko kilometara od Judžina, a upravo Najki finansira mnoge atletske saveze, borilišta i sportiste koji bi na turniru učestvovali.

Bivši predsjednik Svjetske atletske federacije Lord Kou radio je kao ambasador Najkija, a za lobiranje da Judžin dobije domaćinstvo bio je plaćen 100 hiljada funti za period od jedne godine.

Zbog toga je i Bjern Erikson, čelnik geteborškog tima i optužio Koua za "kršenje poštenog takmičenja".

Kou je dao otkaz na svojoj poziciji u Najkiju nakon tih optužbi, naglasivši "da ni u jedom trenutku nije došlo do sukoba interesa".

(sportklub.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije