Atletika

IAAF prijeti Rusiji trajnom suspenzijom

IAAF prijeti Rusiji trajnom suspenzijom
Foto: Ilustracija | IAAF prijeti Rusiji trajnom suspenzijom

Međunarodna atletska federacija (IAAF) saopštila je da bi Rusija trajno mogla da bude suspendovana, ukoliko ključne doping reforme ne budu ispunjenje.

IAAF je još u novembru 2015. suspendovao Rusiju zbog navodnog dopinga sportista uz podršku države.

Očekivalo se da će Rusija do novembra 2015. ispuniti reforme koje je odredila Svjetska antidoping agencija (WADA), ali do toga još uvijek nije u potpunosti došlo, navodi IAAF.

Rusija je više puta od tada osporavala da je vodila sistemski doping.

Predsjednik radne grupe IAAF Rune Andersen, koja se bavi ruskim dopingom, rekao je da zbog toga što Rusija nije priznala navodni sistemski doping, koji je otkriven, "ne može da se osjeća lagodno, jer nema garancija da se neće ponavljati".

On je dodao da je radna grupa predložila da se ruskim sportistima još uvijek ne odobri vraćanje u atletiku, a da je odbor IAAF taj prijedlog jednoglasno prihvatio.

Andersen je kazao da ako Rusija ne napravi napredak ka ispunjavanju reformi WADA prije sledećeg sastanka u julu, IAAF će "razmotriti dalje mjere".

To podrazumijeva "povlačenje dozvole da se ruski sportisti takmiče kao neutralni u medjunarodnoj konkurenciji" i "preduzimanje potrebnih koraka kako bi se Atletski savez Rusije (RUSAF) isključio iz članstva u IAAF".

"Radna grupa će sada zatražiti hitan sastanak sa RUSAF-om i ministarstvom sporta, kako bi ih pritisli u rješavanju ovog slučaja", dodao je Andersen.

Predsjednik IAAF Sebastijan Kou rekao je da trajno isključenje RUSAF iz organizacije nije prijetnja, već da je to želja da se trenutna situacija riješi što prije.

"Mi ruske sportiste želimo što prije nazad. Ali neke stvari moraju da se riješe. Svijet mora da bude siguran da su ti sportisti u provjerljivom sistemu", rekao je Kou.

Nekoliko ruskih sportista prethodne nedjelje učestvovalo je na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Birmingemu pod neutralnom zastavom. Marija Lasickene osvojila je zlatnu medalju u skoku u vis, dok je Danil Lisenko trijumfovao kod muškaraca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije