Atletika

Kipčoge želi da istrči maraton za manje od dva sata

Kipčoge želi da istrči maraton za manje od dva sata
Foto: N.N. | Kipčoge želi da istrči maraton za manje od dva sata

Olimpijski šampion i svjetski rekorder kenijski atletičar Eliud Kipčoge najavio je da će ponovo pokušati da istrči maratonsku trku za manje od dva sata.

Kipčoge je to namjeravao u Monci 2017. godine, ali će pokušati i u oktobru. On je tada trku završio za dva sata i 26 sekundi.

Kenijac je prošle nedjelje četvrti put pobijedio na Londonskom maratonu uz drugo najbolje vrijeme u istoriji te trke. On je u timu najbogatijeg Britanca ser Džima Retklifa, čiju ima podršku.

"Ovo će sve prevazići. Želim da trčim ispod dva sata. To će biti istorija. Imam dobar tim, sjajan tim. Kada se sjajan tim i sjajni umovi sretnu, razgovaraju o pozitivnim idejama. Mislim da ću to uraditi. Moje srce i moj um su na (rezultatu) sat i 59 minuta", rekao je 34-godišnji Kenijac, prenijeli su britanski mediji.

On je rekao da je psihički spreman za to i da vjeruje da će ga, ako uspije, ostali trkači slijediti.

"Jedino što možemo da promijenimo je mentalitet. Ljudi počinu da misle da možemo da trčimo ispod dva sata", dodao je Kipčoge.

Nije određen termin, ali spekuliše se da bi Kipčoge mogao da trči u oktobru u Londonu.

"Ideja je da vjerujemo, da podstaknemo ljude, da vjerujemo da je moguće istrčati ispod dva sata", naveo je Kipčoge.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) nije priznala pokušaj iz Monce, na stazi Formule 1, pošto se u različitim fazama trke uključivao tim od 20 pejsmejkera, što je protiv pravila.

"Radi se o istoriji. IAAF može da vidi kako se piše nova istorija. To je stvar čovjeka, trčanje. Zaista želim da ispišem istoriju i ostavim veliko nasljeđe. Monca je bio uspješan događaj. Ništa nije pošlo naopako, sve stvari su se dogodile na pravom mjestu u pravo vrijkeme", rekao je Kipčoge.

Svjetski rekord u maratonu postavio je Kenijac Denis Kimeto na trci u Berlinu 2014. godine, rezultatom 2:02,57 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije