Atletika

Majstor karatea iz Foče takmičiće se na Balkanskom prvenstvu u atletici

Majstor karatea iz Foče takmičiće se na Balkanskom prvenstvu u atletici
Foto: Srna | Majstor karatea iz Foče u 68. godini takmičiće se na Balkanskom prvenstvu u atletici

FOČA - Šezdesetosmogodišnji Ljubomir Todović iz Foče učestvovaće, kao reprezentativac Srbije, na Balkanskom prvenstvu u atletici za veterane, od 23. do 25. septembra u Solunu u Grčkoj, gdje će biti jedan od najstarijih takmičara.

Todović je majstor karatea i trener u fočanskom Karate klubu "Ljubišnja", a posljednjih nekoliko godina uz karate se uspješno bavi i atletikom.
Iza sebe ima više nastupa na maratonskim i vertikalnim trkama, poput trka na Leotaru, Veležu, Igmanu, Jahorini.
 
Od prošle godine član je Atletskog kluba "Veteran" iz Beograda za koji je nastupio ovog ljeta na Prvenstvu Srbije za veterane, osvojivši jednu zlatnu i tri bronzane medalje. Zlato je osvojio u trci na 1.500 metara, a bronze na 3.000 i 800 metara, te u bacanju kugle, čime je stekao pravo učešća na Prvenstvu Balkana.
 
Svaka od 12 država Balkana ima pravo da prijavi po četiri učesnika u svakoj disciplini, a Todović će Srbiju u Solunu predstavljati u četiri discipline, u trkama na 5.000, 3.000, 1.500 i 800 metara.
 
"Učestvovaću u kategoriji veterana od 65 do 70 godina i kako saznajem u svojim disciplinama biću najstariji, dok u bacanju kugle ima nekoliko takmičara sa više od 70 godina", kaže Todović.
 
Uporedo sa atletikom, aktivno učestvuje i na takmičenjima veterana karatista i do sada ima osvojene srebro i bronzu sa balkanskih šampionata, te bronzu sa Svjetskog prvenstva.
 
Napominje da se razlikuju treninzi za atletska i karate takmičenja i da svaka disciplina ima specifične pripreme, a da on, uz redovne karate treninge, gotovo svakodnevno trči od Foče prema uzvišenju Crni vrh i nazad.
 
"Osim kad je kiša, od 30 dana u mjesecu nekih 25 dana trčim u pravcu Crnog vrha. Imam tri tačke, na pet i po kilometara, na sedam i po i na vrhu. Pravim krugove i osmice, tako da je tim krivinama i obilaznicama nešto više od 18 kilometara do vrha. Potrebno mi je oko dva i po sata da istrčim na vrh i da se vratim nizbrdicom", priča Todović.
 
Zdravlje ga dobro služi i uhvatio je, kaže, takav ritam da u 24 časa nije besposlen nijedne sekunde, a u šali dodaje da auto ne pali do 20 kilometara. Ističe da se atletika, kao bazni sport, odlično nadopunjuje sa karateom, ali i sa svim ostalim sportskim disciplinama.
 
"Iz iskustva, a nekih sam pet i po decenija u sali, uz sport koji odaberete kao prvi, kao što sam ja karate, dopunski ništa manje potreban sport je atletika, a imam i sprave na kojima radim gimnastiku. To je sigurno potrebna dopunska disciplina svakom sportu", savjetuje Todović.
 
Od učešća u Solunu očekuje, prije svega, da zdravo ode i zdravo se vrati, a ko bude bolji sportski će mu čestitati. Na pitanje koliko namjerava da se aktivno bavi sportom, odgovara da će pokušati da dostigne svoga oca. 
"Otac je kosio kada je imao 80 godina, valjda ću i ja moći toliko", navodi Todović. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije