Atletika

Maratonci u Sarajevu uz Mozzart do cilja

Maratonci u Sarajevu uz Mozzart do cilja
Foto: N.N. | Maratonci u Sarajevu uz Mozzart do cilja

Proteklog vikenda u bh. prestonici održan je četvrti Sarajevo Marathon. Na najvećoj maratonskoj utrci u Bosni i Hercegovini nastupilo je preko 1.700 trkača iz 41 zemlje, a manifestacija je imala ukupno 1008 finišera. Trkači su mogli da se takmiče na četiri distance: maraton, polumaraton, Memorijana utrka Osman Junuzović (5.000 metara), te Kids Run. Bez obzira na dužinu utrke, kompanija Mozzart je uz trkače na duge staze.

"Mi smo i više nego zadovoljni ovogodišnjom manifestacijom, brojem prijavljenih trkača, kao i posjetom publike. Oboreni su svi rekordi staza-u maratonu, polumaratonu, te na 5k. Zahvaljujem se kompaniji Mozzart koja nam je pružila podršku u organizaciji. Ovo nije prvi put da su uz nas, a nadamo se da nije ni zadnji jer očekujemo nastavak dobre saradnje u budućnosti", kaže Darko Lončar, predsjednik Udruženja „Dečki u plavom“ koje je organizovalo ovu manifestaciju.   

Prvo mjesto u maratonu na 42,195 kilometara u ženskoj konkurenciji zauzela je Zoe Hamel iz Bosne i Hercegovine. Drugo mjesto je osvojila Ruth Chemisto Matebo iz Kenije, a treća je bila Karolina Waśniewska iz Poljske.

Prvo mjesto u maratonu u muškoj konkurenciji zauzeo je Laban Cheruiyot iz Kenije. Drugi je bio Mathew Kiptanii Kibet takođe iz Kenije, a treći Emir Hastor iz Goražda.

U ženskoj konkurenciji u disciplini polumaraton (21.97 metara) pobijedila je Mađarica Rabecca Chepkwemoi. Na drugom mjestu je Slovenka Jasmina Pitamič, dok je treće mjesto osvojila Srbijanka Nataša Ćulafić.

U muškoj konkurenciji u disciplini polumaraton prvo mjesto zauzeo je Kenijac Kennedy Kipkemoi Rono, dok je na drugom mjestu bio njegov sunarodnjak Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyo. Treće mjesto pripalo je Turčinu Muratu Emektaru.

U utrci Memorijal "Osman Junuzović" u ženskoj konkurenciji prvo mjesto je zauzela Alma Hrnjić, druga je bila Slađana Stamenković iz Beograda, a treća Christine Oigo iz Francuske. U istoj utrci u muškoj konkurenciji prvi je bio Albert Kipkorir Tonui, drugi Belmin Mrkanović iz Doboja Istok, a treći Snežan Obradović iz Rogatice.

Takmičenje je organizovalo sarajevsko Udruženje „Dečki u plavom“. Ovogodišnji, 4. po redu Sarajevo Marathon okupio je i sportiste iz vojnih jedinica širom Balkana na CISM Balkanskom vojnom prvenstvu.

Organizatori se nadaju da će manifestacija nastaviti da traje uz podršku prijatelja atletike kao što je Mozzart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije