Atletika

Pratite nas na Google news

Predstavljen logo Svjetskog prvenstva u atletici u Beogradu

Predstavljen logo Svjetskog prvenstva u atletici u Beogradu
Foto: Tanjug/AP | Predstavljen logo Svjetskog prvenstva u ateletici u Beogradu
Tanjug

Atletska staza u bojama srpske zastave i simboli Beograda - tako izgleda logo Svjetskog dvoranskog prvenstva u atletici, koje će u martu 2022. godine biti održano u glavnom gradu Srbije.

Logo je danas svečano promovisan u Starom dvoru, čime je zvanično počela promocija ovog velikog sportskog događaja na kome će učestvovati preko 3.000 takmičara iz više od 200 zemalja svijeta.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je rekao da je Srbija zemlja sporta i da je to bezbroj puta dokazala osvajanjem najsjajnijih svjetskih odličja, vraćanjem srpskih sportista na svjetski tron poslije više decenija i organizovanjem međunarodnih takmičenja u najznačajnijim sportovima.

"Ogromno je zadovoljstvo da danas ulazimo u maratonsku trku organizacije Svetskog atletskog prvenstva, koju smo započeli početkom godine. Želimo da pobedimo, kao i bezbroj puta do sada, i dokažemo da je Srbija i dalje zemlja sporta, sjajnih šampiona, domaćina i zemlja otvorenog srca za sve koji žele da dođu", rekao je Udovičić.

Kao bivši sportista, naveo je da je najljepši osjećaj takmičiti se u svojoj zemlji i ostvarivati najveća sportska dostignuća pred domaćom publikom i slaviti sa svojim narodom.

"To je ono što želimo da omogućimo našim atletičarima, da u svom gradu i zemlji naprave što bolje rezultate i da u ovoj maratonskoj trci, koja se završava 2022. godine, imamo rekordan broj naših takmičara, ali i pokažemo da smo spremni da po ko zna koji put oborimo rekord kada je reč i o organizaciji, očekivanjima, standardu", dodao je Udovičić.

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je "ovaj događaj za nas veoma važan iz više razloga, a prvi je to što je svaki sportski događaj ustvari promocija tog sporta posle čega imamo više dece koja žele da se bave tim sportom."

Drugi razlog je to što svaki sportski događaj znači ulaganje u infrastukturu, prije svega sportsku, a nekada i turističku što znači nove hotele, rekao je Vesić i dodao je da ovaj događaj važan i zbog promocije Beograda i razvoja turizma.

"Ovo je treći najgledaniji sportski događaj na svetu i ne treba da pričamo o tome koliko vredi to što će Beograd biti u direktnom prenosu na svim svetskim televizijama i koliko bi to koštalo da platimo kao reklamu", rekao je Vesić.

Naveo je da je Beograd tokom Evropskog prvenstva u atletici 2017. godine posjetilo oko 3.500 turista, a da se očekuje da će ih tokom Svjetskog prvenstva u atletici 2022. godine sigurno biti dva ili tri puta više.

"Oni tu neće biti samo za vreme takmičenja, već će doći koji dan ranije i ostati koji dan kasnije, a mnogi od njih će ponovo doći u Beograd i na taj način ćemo mi, kao Grad, zaraditi, naši hoteli i restorani će biti puni", rekao je Vesić.

Dodao je da je siguran da će svi uživati u, kako je istakao, vrhunskom sportskom događaju.

Predsjednik Atletskog saveza Srbije Veselin Jevrosimović je rekao da od danas zvanično počinje promocija Svjetskog dvoranskog prvenstva u ateletici tokom kojeg će, istakao je, Beograd biti centar svijeta.

Dodao je da će logo koji je danas promovisan biti istaknut na javnim mjestima ne samo u Beogradu, već širom zemlje.

Na konferenciji se putem video poruke obratio i predsjednik Svjetske atletske federacije Sebastijan Kou koji je rekao da je Svjetsko prvenstvo u atletici jedan od najvećih sportskih događaja u svijetu i naveo da će i on prisustvovati događaju u Beogradu 2022. godine.

Dodao je da će to biti prilika da se vrati u Beograd za koji ga, dodao je, vežu divna sjećanja.

Naredni promotivni događaj biće održan 17. septembra na Trgu Republike, a u pitanju je bacački miting "DOBACI DO...22" na kome će biti olimpijski i svjetski šampioni u toj disciplini.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije