Atletika

Sarajlija i Trebinjka pobjednici nebeskog trčanja

Sarajlija i Trebinjka pobjednici nebeskog trčanja
Foto: N.N. | Sarajlija i Trebinjka pobjednici "Trka u kamenu - Trebinje vertikal"

TREBINJE - Sarajlija Džemal Jašarević i Trebinjka Maja Nožica pobjednici su u muškoj i ženskoj kategoriji takozvanog nebeskog trčanja, odnosno "Trke u kamenu - Trebinje vertikal", koja je u subotu održana u Trebinju peti put.

Ova trka podrazumijeva trčanje od jednog vertikalnog kilometra - od Trebinja do vrha planine Leotar.

Jašarević je postavio i novi rekord trke - razdaljinu od 5,2 kilometra dužine i oko kilometar visinske razlike, od starta kod Arslanagića mosta do cilja na vrhu Leotara, prešao je za 46 minuta i 52 sekunde.

"Staza je preteška, pa morate biti više nego 100 odsto spremni da biste ovaj uspon savladali, još po ovakvom vremenu i bez vode, ali sam išao maksimalnim tempom i  nigdje nisam zastajkivao", kazao je kratko Jašarević nakon trke, dodajući da mu je najteži dio bio uspon prema samom vrhu.

Maja Nožica bila je najbolja u ženskoj kategoriji, iako je ovo prvi put da učestvuje na "Trebinje vertikalu".

"Bilo je fantastično, ali zaista vruće, što je svima otežalo trku i prosto ne mogu da vjerujem da sam osvojila prvo mjesto, pošto se ne takmičim u ovakvim sportovima", kazala je ona, ističući da je ovo za nju novo i prelijepo iskustvo.

Drugoplasirani u muškoj konkurenciji bio je Neven Cicović iz Istočnog Sarajeva, dok je treći bio Nevesinjac Uroš Gutić, a u ženskoj kategoriji drugo i treće mjesto zauzele su Sanja Kavaz iz Istočnog Sarajeva i Trebinjka Andrea Radmilović.

Uz medalje, za najbolje u muškoj i ženskoj konkurenciji su bile obezbijeđene i novčane i robne nagrade, a nagrađeni su i najuspješniji učesnici ove ekstremne trke stariji od 50 godina, prvoplasirani Nenad Milinković iz Užica te Trebinjci Radomir Milić i Nebojša Pejanović, koji su zauzeli drugo, odnosno treće mjesto u ovoj kategoriji.

Igor Škero, predsjednik Planinarskog društva "Vučji zub", koje i organizuje ovu jedinstvenu trku, kaže da ga raduje što ona postaje trebinjska tradicija, koja je uprkos problemima zbog pandemije virusa korona i ove godine održana i to peti put.   

"Na trku je ipak stiglo dvije trećine prijavljenih trkača - a prijavilo se njih 300, imali smo i rekord u muškoj kategoriji, a raduje i činjenica da je, i pored ekstremne vrućine, veliki broj trkača uspio da izađe na vrh, zbog čega smo odlučili da ukinemo vremensko ograničenje trke, pa su svi koji su stigli do vrha Leotara zaslužili finišer medalju", kaže Škero.

"Trka u kamenu" tradicionalno se održava u martu, ali je ove godine zbog pandemije virusa korona odložena za septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije