Atletika

Pratite nas na Google news

Švedsko čudo srušilo rekord legendarnog Sergeja Bubke

Švedsko čudo srušilo rekord legendarnog Sergeja Bubke
Foto: Screenshot | Švedsko čudo srušilo rekord legendarnog Sergeja Bubke
N.N.

Dvadeset i šest godina niko nije uspio da skoči s motkom više od 6,14 metara, sve do ovogodišnjeg mitinga Dijamantske lige u Rimu. Armand Duplantis upisao se u anale svjetske atletike.

Sjajni Šveđanin Armand Duplantis pobijedio je na mitingu Dijamantske lige u Rimu sa skokom od 6.15 metara, što je najviši skok na otvorenom ikada.

Mladi Šveđanin je pobjedu osigurao skokom od šest metara, a potom je podigao letvicu na 6.15 m. U prvom pokušaju je rušio letvicu, ali je u drugom bio uspješan, piše "24sata.hr".

Nakon Renoda Laviljenieja, čiji je svjetski rekord (6.16 m) srušio u februaru 2020. godine, povećavši ga na 6.17, pa na 6.18 m, Duplantis je u Rimu pretekao i "kralja" Bubku.

Skokom od 6.15 metara, mladić nadimka Mondo ostvario je najboljnastup ikada na otvorenom. Očekivalo se da će 20-godišnji Šveđanin napasti svoj svjetski rekord (6.18) iz februara ove godine, ali ipak nije.

Do sada je rekord na otvorenom držao Sergej Bubka koji je 1994. preskočio 6.14 metara. Međutim, Svjetska atletska federacija (World Athletics) od 2000. godine u skoku s motkom ne razlikuje rekorde u zatvorenom i na otvorenom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije