Atletika

Tanovićeva peti put šampionka Balkana

Tanovićeva peti put šampionka Balkana
Foto: N.N. | Tanovićeva peti put šampionka Balkana

Najbolja bh. biciklistkinja i 16 puta državna prvakinja Lejla Tanović sjajnom vožnjom na Balkanskom prvenstvu u Bihaću odbranila je balkansku titulu u najjačoj elite kategoriji brdskog biciklizma.

Nikome dosad nije pošlo za rukom da odbrani svoju titulu pet puta zaredom, što je novi podvig u karijeri bh. biciklistkinje.

Drugo mjesto sa zaostatkom od sedam minuta zauzela je Elefteriadou Aikaterini, reprezentativka Grčke, dok je podijum upotpunila Karousu Eirini Maria, takođe predstavnica Grčke.

Balkansko prvenstvo se nalazilo u kalendaru Svjetske biciklističke federacije s kategorijom UCI C2, te je Tanovićeva pobjedom upisala novih 30 UCI bodova.

Lejla Tanović je uz veliku podršku domaće publike vodila utrku od početka do kraja.

"Imala sam veliku želju da odbranim balkansku titulu na domaćem terenu u Bihaću i zaista sam presretna da smo ostvarili naš cilj. Staza je bila izvrsno pripremljena i tehnički veoma zahtjevna, što je sigurno meni išlo u korist. Temperatura zraka je bila visoka, tako da smo odlučili da sporije započnem te da se kroz nekoliko krugova adaptiram na vrućinu. Iako je nastup pred domaćom publikom uvijek dodatni pritisak za ostvarivanje rezultata, tokom čitave utrke sam imala nevjerovatnu podršku Bišćana, tako da mogu reći da je ovo moja najdraža balkanska titula", rekla je Lejla Tanović.

Organizatori Balkanskog prvenstva bili su Brdskobiciklistički klub Daj krug iz Bihaća i Biciklistički savez Bosne i Hercegovine, koji su organizaovali zavidnu biciklističku manifestaciju u trajanju od tri dana. Naredno takmičenje koje očekuje Lejlu je u subotu, a nastupiće na UCI C1 takmičenju u Rumuniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije