Atletika

Tuka: Vraćem se gdje mi je mjesto

Tuka: Vraćem se gdje mi je mjesto
Foto: N.N. | Tuka: Vraćem se gdje mi je mjesto

Najbolji bh. atletičar, Amel Tuka postao je prvi i zasad jedini bh. sportista sa ostvarenom A normom za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Takođe, pobjedom na mitingu u Ostravi Tuka je ispunio normu za Svjetsko atletsko prvenstvo, te će se u Dohi krajem ove godine boriti s najboljim trkačima na 800 metara.

Sjajni bh. reprezentativac u Češkoj je istrčao fenomenalnih 1:44.95, što mu je bio najbolji rezultat ove sezone.

Ovo mu je bila četvrta pobjeda zaredom ove sezone na mitinzima na kojima je učestvovao, što je potvrda da se polako vraća na nivo na kojem je bio prije nekoliko godina, kada je osvojio bronzu na Svjetskom prvenstvu u Pekingu.

"Prije svega hvala svima na velikoj podršci i čestitkama koje sam dobio. Jako sam sretan, ne samo zbog pobjede na jednom velikom mitingu, kao što je ovaj u Ostravi, nego i zbog osjećaja koji sam imao u samoj trci. Osjećao sam se jako dobro, bilo nas je puno i nisam rizikovao da ostajem nazad već sam hrabro ušao u trku, jer ponovo osjećam tu sigurnost kao i prije. To je ono što mi je nedostajalo zadnjih godinu-dvije, tako da sam jako sretan zbog toga", kazao je Tuka te dodao:

"Ovo je tek uvod. Forma postepeno ide uzlaznom putanjom. Mnogo sam sretan, jer je ovo moj najbolji rezultat ove sezone, ispunjena je norma za SP i za OI. Zvanično sam postao prvi sportista iz naše zemlje koji se kvalifikovao na Olimpijadu. Jako sam sretan i ponosan zbog toga i polako se vraćam tamo gdje mi je i mjesto."

Sljedeća stanica će mu biti Italija, gdje će pokušati napasti rekord BiH na 400 metara, koji je nedavno postavio na "Koševu". Treba dodati da Tuka već ima ispunjenu normu za SP na 400 metara. Inače, bh. rekorder je na mtingu "Zlatni šiljak" u veoma jakoj konkurenciji slavio ispred Poljaka Adama Kššota (1.45.63) i Alfreda Kipketera (1:45.90).

Zvijezda mitinga u Ostravi bila je Šona Miler-Uibo s Bahama, koja je postavila novi svjetski rekord. Ona je poslije fantastičnog otvaranja sezone na 400 metara (49.08 sekundi), postavila i novi svjetski rekord na 300 metara - 34.41 sekund.  Sve ostale takmičarke su istrčale lične rekorde, ali nisu bile ni blizu Bahamke, koja je drugoplasiranu Britni Braun ostavila za tačno sekund i po.

Prethodni najbolji rezultat na 300 metra postavila je Ana Gevara 2003. godine u Meksiku (35.30 sekundi).

Ruskinja Marija Laseckijene se na samo tri centimetra približila svjetskom rekordu u skoku uvis, koji iznosi 2.09 metara.

Nakon što je u trci na 100 metara za stotinku u foto-finišu bio sporiji od Amerikanca Majkla Rodžersa (10.04), Kanađanin Andre de Gras je bio dominantan na 200 metara i revanširao se sprinterima iz SAD pobijedivši sa 19.91 sekund.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije