Atletika

Pratite nas na Google news

Tuka u timu Evrope

Tuka u timu Evrope
Foto: Facebook | Tuka u timu Evrope
N.N.

Najbolji bh. atletičar Amel Tuka, na osnovu rezultata u 2019. godini, izabran je u reprezentaciju Evrope, koja će 9. i 10. septembra imati dvomeč sa selekcijom SAD u Minsku.

Tuka je trenutno najbrži Evropljanin na 800 metara.

"Ovo je velika čast za mene, ali i velika odgovornost da se dokažem u dvomeču s Amerikancima. Presretan sam zbog poziva u selekciju Evrope, pogotovo što sam postao prvi atletičar iz BiH koji je izabran u ovu reprezentaciju. Također, ovaj dvomeč će mi biti idealna provjera pred Svjetsko prvenstvo u Dohi, s obzirom na to da će konkurencija biti žestoka, ali vjerujem u sebe i vjerujem da mogu Evropi donijeti pobjedu u mojoj disciplini", kazao je Tuka.

Okupljanje atletičara iz Evrope u Minsku je zakazano za 7. septembar, a trka na 800 metara održaće se drugog dana takmičenja, odnosno 10. septembra, sa početkom u 19:28, a u dva dana turnira održaće se ukupno 36 takmičenja (po 18 u obje konkurencije).

Amel Tuka je proteklih nekoliko dana boravio u BiH, a danas je otputovao na pripreme u Sen Moric, gdje će se zadržati sve do Mitinga Dijamantske lige u Cirihu, gdje se takođe plasirao u finale, a onda slijedi već spomenuti dvomeč protiv Amerike, te Svjetsko prvenstvo u Dohi, gdje bh. atletičar ima velike ambicije i nakon dugo vremena na jedno veliko takmičenje odlazi kao jedan od favorita.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije