Atletika

U nedjelju 6. Banjalučki polumaraton: Banjaluka trči, ali odgovorno

U nedjelju 6. Banjalučki polumaraton: Banjaluka trči, ali odgovorno
Foto: N.N. | U nedjelju 6. Banjalučki polumaraton: Banjaluka trči, ali odgovorno

Banjalučki polumaraton u nedjelju će u gradu na Vrbasu doživjeti svoje šesto izdanje, a slogan manifestacije je "Banjaluka trči odgovorno".

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije organizator manifestacije RK Banjaluka je ovaj događaj prilagodio preporukama Instituta za javno zdravlje, što znači da neće biti grupnog starta kao svake godine.

Svi trkači koji žele da istrče svoju distancu moći će da startuju iz tvrđave Kastel, pojedinačno ili u manjim grupama, od osam do 11 časova na dan održavanja trke. U tvrđavi Kastel će biti organizovan start i cilj, ali broj okupljenih ni u jednom trenutku neće moći da pređe limit od 50 osoba. Trkači će morati svoju trku da završe do 14 časova. Trka će biti realno-virtuelna.

"Ove godine Banjalučki polumaraton smo zamislili malo drugačije, osmislili smo ga sigurnije, a naša parola je 'Trčimo odgovorno'. Ove godine trka počinje i završava se na Kastelu. Ljudi će trčati uživo, ali i virtuelno. To znači da će oni koji nisu mogli da dođu u Banjaluku trčati virtuelno i prijavljivati nam rezultate. Nikada nismo imali ovoliko zemalja s ovoliko učesnika, baš na račun ovog virtuelnog maratona. Kroz to smo uspjeli da ostvarimo dva najveća cilja: promocija trčanja kao zdravog načina života i promocija Banjaluke i Republike Srpske", rekao je direktor ove trke Vladimir Selec i dodao da je zbog epidemiološke situacije sama manifestacija redukovana.

U sklopu Banjalučkog polumaratona, koji je dužine 21,1 km, trkači imaju mogućnost da istrče Banjalučkih 10 km i Banjalučkih 5 km. Ove godine zbog nepovoljne situacije sa virusom korona neće biti trka za najmlađe "Bambini maraton" i trke "Fun-Run".

"Ostala nam je trka na 10 kilometara i naš banjalučki polumaraton. Ove godine smo uveli trku na pet kilometara umjesto 'Fun Runa'. Ulice neće biti zatvorene, apelujemo na vozače da budu odgovorni", rekao je Selec.

Prijave za trku će se primati do subote, a član Upravnog odbora trka Milenko Brujić apelovao je na sve učesnike u saobraćaju da poštuju oznake na putu.

"Trudili smo se da trasa trke bude što sigurnija za sve, a izbjegavali smo semafore. Ruta će se razdvojiti za one koji trče na pet i deset i polumaraton, ali trkači će biti detaljno upoznati sa trasom", kazao je Burić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije