Fudbal

DW o meču Srbija-Švajcarska: Da li će ova akcija imati posljedica?

DW o meču Srbija-Švajcarska: Da li će ova akcija imati posljedica?
Foto: Tanjug/AP | DW o meču Srbija-Švajcarska: Da li će ova akcija imati posljedica?

BERLIN - Poslije utakmice odigrane sinoć između Srbije i Švajcarske, Deutsche Welle (DW) prenosi da je sve politika, jer su švajcarski reprezentativci u Rusiji svoju pobjedu protiv Srbije proslavljali albanskim gestom.

Nejasno je da li će ova akcija imati posljedice, a normalno je da FIFA ne toleriše političke poruke na stadionu, navodi se u tekstu.

Tagesschau je naveo da bi slavlje Švajcaraca moglo da ima i neprijatan epilog jer strijelci dva gola na utakmici, obojica sa korijenima na Kosovu, formirali su rukama dvoglavog orla, koji se može vidjeti na albanskoj zastavi.

"To je politička provokacija za navijače Srbije, a FIFA zabranjuje političke poruke", ističe Tahesschau.

Spiegel Online piše da su tokom 52 minuta utakmice navijači iz Srbije izviždavali Granita Džaku i da je onda Švajcarac "svu svoju frustraciju i ljutnju istresao u dugačku loptu koja je dovela do izjednačenja".

Spiegel dalje piše da je proslavljajući taj gol, on rukama imitirao albanskog dvostrukog orla.

"Bila je to scena večeri, ali ne zato što je gol bio zaista lijep, već zbog prilično mračnog izgleda Džake, koji je i posljednjem gledaocu jasno stavio do znanja da je ovo više od igre, da se na ovoj utakmici radi o nečemu drugom, a ne samo o bodovima na svjetskom prvenstvu", ističe Spiegel.

"Spoznaja večeri: Sve je politika. Švajcarski reprezentativci u Rusiji svoju pobjedu protiv Srbije proslavljaju albanskim gestom. Nejasno je da li će ova akcija imati posljedice. Normalno je da FIFA ne toleriše političke poruke na stadionu", naveo je Spiegel.

"Vremena su komplikovana, barem kao tabela u grupi E," zaključuje Špigel.

I najtiražniji list u Njemačkoj, Bild na svom portalu o sinoćnoj utkamici pod naslovom "Džaka i Šaćiri provocirali Srbe", piše o zvižducima publike upućenim dvojici fudbalera Švajcarske reprezentacije i o gestovima koji su potom uslijedili.

Bild dodaje i da je "drugo uzbuđenje izazvao i naš sudija Feliks Brih". On je prvi put sudio na Svjetskom prvenstvu i u jednom važnom trenutku je napravio grešku, ističe njemački list.

"Kada su dvojica Švajcaraca srušili Mitrovića na zemlju, Brih dozvoljava da se igra nastavi i čak se ni ne konsultuje sa pomoćnim video-sudijama", naveo je Bild.

"To je bila njegova jedina greška, inače je kao sudija bio u redu", zaključuje Bild, prenosi DW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije