Fudbal

Gdje se nalazi najmanja fudbalska liga na svijetu

Gdje se nalazi najmanja fudbalska liga na svijetu
Foto: Pixabay | Gdje se nalazi najmanja fudbalska liga na svijetu

​U susret Svjetskom prvenstvu u fudbalu koje se održavau Katru ove 2022. godine saznaćete koja je to najmanja zvanična fudbalska liga na svijetu.

Kao domovina fudbala, Engleska je oduvijek bila luda za timskim sportom, a Ostrva Sili, arhipelag od više od 140 ostrva na jugozapadnom dijelu Kornvola, nisu izuzetak.

I tako dolazimo do toga da  fudbalska liga ostrva Sili je najmanja zvanična fudbalska liga na svijetu, koja se sastoji od samo dva tima koji igraju jedan protiv drugog sedamnaest puta u sezoni.

Kao i mnogi drugi regioni Engleske, ostrva imaju svoju fudbalsku ligu, ali ono što ih razlikuje je veličina lige - sastoji se od samo dva tima, Garrison Gunners i Woolpack Wanderers , koji igraju jedni protiv drugih svakog vikenda tokom sezone, kao i u dva godišnja kupa i tradicionalnoj utakmici 'Stari protiv mladih' koja se igra na Dan boksa.

"Utakmice su uvijek takmičarske i svi uvijek daju sve od sebe. To je jedinstvena liga, ali takva je priroda ostrva Sili. Na početku svake sezone miješamo timove da bude malo zanimljivije, tako da igrate protiv različitih ljudi. Igrači su podijeljeni na pozicije, a zatim kapiteni biraju alternativne izbore", rekao je lokalni igrač Will Leathbridge

Lokalni fudbalski entuzijasti kažu da je bilo vremena ranih 1900-ih kada su ligu činili timovi sa svih pet naseljenih ostrva u arhipelagu. Ali sve se to završilo negdje 1950-ih, i od tada postoje samo dva tima.

Zanimljivo je da se i Garrison Gunners i Woolpack Wanderers oslanjaju samo na stanovnike ostrva Svete Marije kao na regrutaciju igrača. Godišnji nacrt svake godine postaje sve teži, jer mladi sa ostrva i dalje odlaze u potrazi za boljim izgledima na kopnu. A dovođenje igrača sa drugih ostrva je težak prijedlog s obzirom na poteškoće prelaska tokom oluja i česte magle.

"Igrači dolaze sa drugih ostrva, ali to samo po sebi može dovesti do problema. Ako je previše opasno preći, onda ne mogu da igraju", rekao je Litbridž.

Najmanja fudbalska liga na svijetu proslavila se 2008. godine, kada je Adidas došao u Sent Meri da snimi reklamu "Veliki snovi", prenosi zanimljivostidana.com.

Fudbalske zvijezde poput Patrika Vijere, Danijela De Rosija, Dejvida Bekama, Majkla Balaka, Stivena Džerarda dovedene su na snimanje, a ideja o ligi sa dva tima zaista je zaokupila maštu ljudi. Fudbalski entuzijasti, novinske kuće i velike korporacije od tada dolaze ovamo.

Mi kao najmanja zvanična fudbalska liga na svijetu predstavljeni smo u FIFA muzeju jer svake četiri godine igramo sa timom iz Penzansa za šansu da osvojimo najmanji trofej na svijetu. To je 2 mm. rekao je na kraju Will Leathbridge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije