Fudbal

Golman "zmajeva" Asmir Begović za "Nezavisne": Navijaću za prijatelje Matića i Ivanovića

Golman "zmajeva" Asmir Begović za "Nezavisne": Navijaću za prijatelje Matića i Ivanovića
Foto: Ilustracija | Golman "zmajeva" Asmir Begović za "Nezavisne": Navijaću za prijatelje Matića i Ivanovića

Imam nekoliko prijatelja koji igraju za različite reprezentacije i navijaću za njih. To naravno uključuje Nemanju Matića i Branislava Ivanovića i mislim da Srbija ima realnu šansu da s ovom ekipom prođe grupu, rekao je za "Nezavisne" Asmir Begović, golman reprezentacije BiH, koja, nažalost, nije izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, koje se održava od 14. juna do 15. jula.

Najveća fudbalska svjetska smotra počinje za nekoliko dana, a u Rusiji neće biti "zmajeva", koji su završili kao treći u kvalifikacijama iza Belgije i Grčke. Reprezentativci BiH će zato imati slobodno ljeto, ali to, naravno, nije ono što je želja profesionalnog fudbalera. San svakog igrača je da nosi dres reprezentacije na Mundijalu. Upravo zbog toga Begoviću će biti veoma teško gledati utakmice putem TV ekrana.

"Biće jako teško. Na početku uvijek mislim da će biti u redu, ali onda dođu pripreme, čitava ta euforija, onda počnu utakmice i meni se stvori nekakav osjećaj u stomaku da ne mogu gledati sve to i da je trebalo da budemo tamo", rekao je Begović, koji još nije prebolio to što BiH nije izvadila vizu za Rusiju.

NN: Za koga ćete navijati na Mundijalu? Koliki su, po Vama, dometi Hrvatske i Srbije?

BEGOVIĆ: Nemam nekih velikih navijačkih preferencija, ali naravno da bih volio da Engleska napravi dobar rezultat. Imam nekoliko prijatelja koji igraju za različite reprezentacije i navijaću za njih. To, naravno, uključuje Nemanju Matića i Branislava Ivanovića i mislim da Srbija ima realnu šansu da s ovom ekipom prođe grupu, a onda je sve moguće. Hrvatska je, s druge strane, po imenima jedna od najboljih ekipa u Evropi, ali kada je tako - jako je važno da se stvari dobro poslože da bi rezultirale velikim uspjehom.

NN: Može li BiH nakon Brazila 2014. sada da izbori plasman na Evropsko prvenstvo 2020? Šta će, po Vama, biti najbitnije u kvalifikacijama?

BEGOVIĆ: Može, mora, kako god želite. Mi u svake kvalifikacije treba da uđemo s tim na umu: da se možemo i moramo kvalifikovati. Dvije stvari su jako važne: sam početak, jer kad dobiješ vjetar u leđa s prve dvije ili četiri pobjede onda sve ide lakše, a druga stvar je da moraš da dobiješ sve utakmice protiv ekipa koje su na izvlačenju slabije od tebe. Ekipa koja tu kiksa nema šanse.

NN: Šta će biti najveća snaga BiH u narednom periodu i kako gledate na saradnju sa selektorom Robertom Prosinečkim?

BEGOVIĆ: Robert je veliko igračko ime, a pokazalo se da i kao trener i te kako zna šta radi. Ja sam, nažalost, morao propustiti dosadašnje prijateljske utakmice, mučila me dugo povreda, ali moja dosadašnja iskustva sa selektorom su samo pozitivna. Gledao sam ove utakmice i rekao bih da je jasno da selektor želi da igramo fudbal, da želi da pokažemo ideju i kreativnost i to bi mogla biti naša najveća snaga.

NN: Iza Vas je uspješna sezona sa Bornmutom. Koliko ste zadovoljni svojim partijama i rezultatima ekipe? Da li je plan ostanak u Bornmutu i naredne sezone?

BEGOVIĆ: Na kraju sezone u kojoj u stvari nismo imali većih problema u borbi za ostanak, odnosno u kojoj smo većinom bili u sredini tabele, mislim da možemo biti zadovoljni. Imali smo uspona i padova, nedostajalo je malo sreće u nekim utakmicama, ali generalno smo igrali dobro. Moji planovi su u ovom trenutku vezani za Bornmut i fokusiran sam na početak nove sezone s njima.

NN: Da li je ova sezona bila preporod za Vas s obzirom na manju minutažu koju ste imali u Čelsiju? Kako gledate na period proveden u Čelsiju?

BEGOVIĆ: Pa svakako da je veći užitak raditi kroz sedmicu i sezonu generalno kad stalno igraš. Odigrao sam sve utakmice ove sezone, lijepo je ponovo biti u tom ritmu i nadam se da će tako i nastaviti. Ipak, mislim da je period u Čelsiju za mene bio dobra stvar. Desile su se neke nepredviđene okolnosti, ali ja sam tamo otišao jer sam se želio oprobati u jednoj od najboljih ekipa na svijetu, raditi s najboljim trenerima i igračima i tako je i bilo. Igrao sam Ligu prvaka, osvojio prvenstvo i za mene je period tamo pozitivan.

NN: Ko Vam je bio najveća inspiracija na počecima karijere? Za koga biste kazali da je sada najbolji golman svijeta?

BEGOVIĆ: Navijač sam Bajerna od djetinjstva, a iako nisam imao klasičnog uzora, osim oca koji je također bio golman, volio sam gledati Olivera Kana. Danas je jako puno odličnih golmana, radi se izvrsno, ali mislim da i dalje najveći kvalitet imaju Đanluiđi Bufon i Petr Čeh, koji su već dugo na sceni.

Golmanska akademija

NN: Koja je glavna ideja vodilja pred golmanski kamp koji ćete organizovati u Sarajevu?

BEGOVIĆ: Želimo dati priliku mladim i talentovanim dječacima i djevojčicama da rade u vrhunskim uslovima i što više individualno napreduju. Naša pozicija je specifična i na mjestima gdje je malo novca često se štedi na trenerima golmana. Želimo pokazati da ovdje ima talenta i da taj talenat zaslužuje vrhunsku pažnju. Već na jesen planiramo startovati s golmanskom akademijom u Sarajevu, koja će u kontinuitetu pružati mladima da individualno napreduju i rade na svojim manama i vrlinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije