Fudbal

Igrao u niželigašima, žena ga molila da ide u policajce, a sada debitovao na Svjetskom prvenstvu

Igrao u niželigašima, žena ga molila da ide u policajce, a sada debitovao na Svjetskom prvenstvu
Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek | Igrao u niželigašima, žena ga molila da ide u policajce, a sada debitovao na Svjetskom prvenstvu

Golman Andris Nopert na opšte iznenađenje svih u Nizozemskoj našao se na spisku selektora Luja van Gala za Svjetsko prvenstvo koje je u toku, ali je čuvar mreže Herenvena već u prvom meču u Kataru pokazao da je s pravom dobio prednost ispred Jaspera Silesena koji nije pozvan na Mundijal

Nopert je jedan od zaslužnih za pobjedu od 2:0 protiv Senegala u prvom kolu grupe B i to u debiju u dresu "lala". Nevjerovatan je životni i fudbalski put ovog golmana koji je prije samo tri godine igrao treću ligu Italije sa Fođom.

Ako govorimo o biografiji ona nije tako blistava. S obzirom da prvobitno u Herenvenu nije mogao ni do debija pa je morao u NAC Bredu gdje takođe nije blistao.

Transfer u Fođu mu je donio mnogo uzbuđenja. Sa njima je ispao u treću ligu, ali je preživio i neke teške životne trenutke.

"Ukrali su mi automobil. Mada sam uspio da da ga vratim od mafije", otkrio je u nedavnom intervjuu Nopert sa 203 centimetara najviši fudbaler Mundijala.

Tom prilikom je pričao da se u Fođi nije osjećao bezbjedno, a kao primjer je naveo to da su navijači zapalili auto kapitenu Pjetru Jemelu, a eksplozivnim napravama željeli su da zaplaše i vlasnika kluba Franka Sanelu.

"Poslije poraza nismo smjeli da se pojavimo u gradu. Ultrasi bi nam ispumpavali gume ili bi nam bombe eksplodirale u dvorištu kuće", prisjećao se Nopert.

Klub je ispao u Seriju ubrzo bankrotirao pa je morao i u četvrtu ligu. Noperta je put zatim odveo u drugu ligu nizozemske u Dodreht, a zanimljivo je to da je malo nedostajalo da zauvijek ostavi fudbal. Naime, supruga ga je molila da se okrene nekom sigurnijem poslu – da bude policajac. Odličio je ipak da proba ponovo u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu i poslije jedne sezone je dobio otkazu Dodrehtu i od juna 2020. do jula 2021. je bio bez angažmana.

Kraj je opet bio jako blizu, ali na njegovu sreću javili su se iz Go Ahed Iglsa gdje je igrao sjajno. Ovog ljeta je prešao u Herenven i na iznenađenje mnogih dobio poziv za Svjetsko prvenstvo u Kataru gdje je i debitovao kao prvi izbor iskusknog fudbalskog trenera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije