Fudbal

Infantino: Najbolja grupna faza u istoriji

Infantino: Najbolja grupna faza u istoriji
Foto: Twitter / Printscreen | Infantino: Najbolja grupna faza u istoriji

Predsednik FIFA-e, Đani Infantino, rekao je da je grupna faza Svjetskog prvenstva u Kataru bila "najbolja u istoriji" i rekao da neuspjesi velikih timova i broj selekcija koje napreduju ukazuju na to da fudbal postaje sve globalniji.

Bivši šampioni Argentina, Španija, Njemačka i Brazil su doživjeli iznenađujuće poraze u grupnoj fazi, a Afrika, Azija i Sjeverna Amerika bile su zastupljene u osmini finalu, sa tradicionalnim moćnim ekipama iz Evrope i Južne Amerike.

Infantino je rekao da su utakmice igrane na prelijepim stadionima i da su privukle TV publiku od preko dvije milijarde gledalaca.

"Fantastična atmosfera, sjajni golovi, nevjerovatno uzbuđenje, iznenađenja, mali timovi pobjeđuju velike timove", rekao je on.

"Pa nema više malih i velikih timova. Nivo je veoma, veoma izjednačen. I prvi put reprezentacije sa svih kontinenata su bile u nokaut fazi, prvi put u istoriji. To pokazuje da fudbal zaista postaje globalan".

Infantino je podstakao proširenje Svjetskog prvenstva sa 32 na 48 selekcija za sljedeće izdanje, koje će se održati u 16 gradova u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku 2026. godine.

FIFA je bila žestoko kritikovana u nekim krugovima, jer je dodijelila domaćinstvo Kataru zbog optužbi za korupciju i kršenje ljudskih prava. Infantino je evropske kritičare u svom obraćanju pred turnir optužio za licemjerje.

On je rekao da je oduševljen brojem navijača na stadionima i fan zonama u Kataru i misli da će konačne brojke TV gledanosti premašiti pet milijardi.

"Na kraju, jednostavno želimo da pružimo malo radosti i malo osmijeha ljudima širom svijeta", dodao je on.

"To je ono što je fudbal, to je ono što je Svjetsko prvenstvo", prenose "Sportske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije