Fudbal

Junak Ekvadora odrastao u siromaštvu, sa ocem prodavao mlijeko

Junak Ekvadora odrastao u siromaštvu, sa ocem prodavao mlijeko
Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez | Junak Ekvadora odrastao u siromaštvu, sa ocem prodavao mlijeko

Prvi dan Svjetskog prvenstva u Kataru obiležio je kapiten Ekvadora Ener Valensija koji je sa dva gola donio pobjedu svojoj selekciji protiv domaćina (2:0). Njegova sjajna igra podstakla je mnoge da istraže njegov život pa su tako mediji objavili da je sa ocem prodavao mlijeko na ulicama rodnog grada.

Iskusni napadač je režirao prvi poraz domaćina Svjetskog prvenstva na otvaranju turnira u istoriji Mundijala i tako je ispisao istoriju najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Fudbaler Fenerbahčea rođen je 1989. u San Lorencu i djetinjstvo mu je bilo teško pošto dolazi iz siromašne porodice. Kako bi pomogao porodici on je sa ocem prodavao mlijeko.

I pored mnogih problema u djetinjstvu znao je šta želi pa je sve posvetio tome da postane profesionalni fudbaler. Finansije su mu stvarale probleme jer nije mogao da plaća smještaj.

Međutim kako su godine prolazile, on je bivao sve uspješniji pa je tako dolazio i do veće zarade. Da ne bude sve med i mlijeko pobrinuli su se otmičari koji su mu oteli sestru Ersi i tražili otkup od 1,5 miliona funti.

"Nemam riječi kojima bih opisao sreću koju osjećam", rekao je Valensija nakon što mu je sestra spasena.

S vremenom su ga slava i novac promjenili, a to se moglo vidjeti 2016. godine. Mediji su podsjetili da je Ekvador igrao protiv Čilea u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a da je sjajni fudbaler "odglumio" da se osjeća loše. Dok su ga iznosili s terena, Valensija je bio priključen na kiseonik, a 12 policajaca trčalo je za vozilom. Vjerovali ili ne oni su željeli da ga uhapse jer majci njegove kćerke nije plaćao alimentaciju. Cijeli problem je napravljen jer je bio dužan 13.000 funti.

On ju je tom prilikom optužio da mu ne dozvoljava da vidi svoju kćer te da ju zanima samo financijska korist.

Valensija je prve fudbalske korake napravio u Emeleku, a 2013. godine je prešao u Pačuku. Sjajne igre u Meksiku su mu donijele transfer u engleski Vest Hem, a u karijeri je još nosio dres Evertona, Tigresa i sada Fenerbahčea.

Za reprezentaciju Ekvadora debitovao je 2012. i do sada je na 75 utakmica postigao 37 golova.

Ekvador drugi meč na Mundijalu u Kataru igra 25. novembra protiv Nizozemske, a u grupi sa njima osim domaćina je i Senegal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije