Fudbal

Kreće rasplet u Kataru: Mogu li Hrvati do novog čuda

Kreće rasplet u Kataru: Mogu li Hrvati do novog čuda
Foto: N.N. | Moglu li Modrić i Van Dajk spriječiti klasik Brazila i Argentine

Nakon dva dana odmora danas se prvim četvrtfinalnim utakmicama nastavlja Mundijal u Kataru.

Pred nama su dva spektakularna duela. Od 16 sati igraju Hrvatska – Brazil, a od 20 časova se sastaju Argentina i Nizozemska.

Brazil je veliki favorit protiv Hrvatske, koja je novim plasmanom među osam najboljih ispunila cilj. „Karioke“ nisu, jer njima se sve osim titule smatra neuspjehom. Ono što može da brine družinu selektora Titea koju prevodi Nejmar jeste da od te posljednje titule nikada nisu pobijedili jednu evropsku selekciju i uvijek su ispadali isključivo od reprezentacija sa Starog kontinenta.

S druge strane, „Vatreni“ su posljednjih godina postali specijalisti za nokaut fazu. Naime, Hrvati do 1998. godine kada su osvojili bronzu nema niti jednu pobjedu u regularnih 90 minuta igre u nokaut fazi nekog velikog turnira, a znamo šta se desilo prije četiri godine. I ovdje su u Kataru nastavili tradiciju iz Rusije, te su u osmini finala nakon penala eliminisali Japan. Ko će prekinuti tradiciju saznat ćemo poslije još jednom velikog okršaja u Katara.

Večeras ćemo gledati reprizu velikog finala iz 1978.godine. Tada je Argentina na krilima Marija Kempesa savladala Holandiju i po prvi put postala prvak svijeta. Sada nešto tako želi da ponovi Lionel Mesi na svom posljednjem Mundijalu. Nizozemci predvođeni sjajnim defanzivcem Van Dajkom su pokazali koliko su neugodni na ovom turniru, te će biti zanimljivo kakvu je sada „klopku“ spremio iskusni lisac Luis Van Gal.

Pobjednici ovih duela sastaće se u polufinalu. Hoćemo li gledati „Klasiko“ između Brazila i Argentine ili će Evropljani zadati novi udarac Južomarikancima saznaćemo večeras negdje oko 22 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije