Fudbal

Od Piksija do Piksija: Srbija na ovo čeka duge 24 godine

Od Piksija do Piksija: Srbija na ovo čeka duge 24 godine
Foto: Fudbalski savez Srbije | Od Piksija do Piksija: Srbija na ovo čeka duge 24 godine

Poslije dva kola grupne faze Prvenstva svijeta u Kataru, Srbiju očekuje odlučujući duel za plasman u osminu finala sa Švajcarskom, 2. decembra na stadionu 974 (20 sati).

Duel koji može imati prefiks istorijski, jer nacija čeka plasman državnog tima u nokaut fazu Prvenstva svijeta još od ljeta 1998. godine i samita najboljih selekcija svijeta u Francuskoj, prenosi Fudbalski savez Srbije.

Ono što je interesantno jeste činjenica da je tada sa trakom na ruci državni tim predvodio selektor Dragan Stojković. Čovjek koji je već ispisao istoriju reprezentativnog fudbala, prvo kao igrač, zatim i kao selektor za nepune dvije godine selektorskog staža.Istorijskim pobjedama u Lisabonu protiv Portugala i Norveške u Oslu. Za dva velika dostignuća. Srpski nacionalni tim je poslije ko zna koliko decenija pobijedio jednu veliku reprezentaciju, u ovom slučaju prvaka Evrope i pobjednika Lige nacija, i izborio direktan plasman na Mundijal. A zatim pobjedom u Oslu, obezbijedio Srbiji plasman među najbolje evropske reprezentacije u Ligi nacija.

“Da li je došao trenutak da se rukopisom Dragana Stojkovića, naravno na terenu Tadića i drugova, ispišu nove stranice srpskog reprezentaivnog fudbala? Interesantno je da smo i tada, te daleke 1998. kao i danas, u timu imali igrače koji dolaze iz velikih klubova, majstore fudbala koji su osvajali trofeje i individualna priznanja u klubovima za koje su nastupali. I niko ne sumnja da Tadić, Aleksandar Mitrović, Sergej i Vanja, Kostić, Vlahović, Pavlović i saigrači žele isto što i tada Stojković, Savićević, Mijatović, Mihajlović, Jugović…ali i Đorović i Drulović, tada saigrači Stojkovića, a danas njegovi saradnici u stručnom štabu. Svi zajedno sada žele da ostvare san dug 24 godine. I obraduju naciju”, piše fss.rs.

“Imali smo i tada zaista fenomenalne igrače, ali nedostajalo je malo sreće. Voleo bih da nas ovi momci nadmaše“, ne krije Goran Đorović, tada fantastični defanzivac i dugogodišnji reprezentativac Jugoslavije.

I selektor Stojković i njegovi saradnici Đorović i Drulović pripadaju generaciji reprezentativnog fudbala koja je posljednja vezala dva najveća takmičenja, Svjetsko i Evropsko prvenstvo 1998 – 2000.

”Bili smo u sličnoj situaciji kao sada u Kataru. Imali smo dva gola prednosti u meču drugog kola protiv Nemačke, potpunu kontrolu igre, a onda dozvolili protivniku da iskoristi naš pad koncentracije i da osvoji bod. Nismo klonuli duhom, ušli smo maksimalno ozbiljno u duel sa Sjedinjenim Američkim Državama i pobedom od 1:0 izborili plasman u osminu finala. Uveren sam da će tako biti i ovoga puta”, kaže Stojkovićev saradnik u stručnom štabu koji na Mundijalu u Francuskoj nije dobio priliku da pokaže svoj raskošan talenat:

”Uvek sam prvi išao na zagrevanje, a nijednom nisam ušao u igru. Najviše mi je žao utakmice protiv Holandije, stajao sam pored aut-linije i čekao prekid u finišu regularnog toka da konačno dobijem šansu i pomognem timu da u produžecima stigne do istorijske pobede. Nažalost, Davids je postigao gol i uništio sve naše snove. Čim je lopta ušla u mrežu, samo sam se okrenuo i vratio na klupu” prisjetio se Drulović koji je u utorak u bazi reprezentacije u hotelu Riksos imao priliku da se sretne sa još jednim članom te slavne generacije našeg reprezentativnog fudbala.:

“Uvek je zadovoljstvo sedeti u društvu Deje Savićevića i pričati o zajedničkim anegdotama i našoj igračkoj prošlosti. Videli ste na snimku kako je imitirao način na koji sam se peo uz stepenice, umeo je da prepozna moj hod i uvek bi povikao ’evo ga Drula, čovek koji mi donosi sreću’. Veoma ga poštujem i obradovala me je njegova poseta u Dohi”

Srbija danas ima u timu igrače koji nisu bili rođeni kada je Dragan Stojković, zajedno sa Goranom Đorovićem i Ljubinkom Drulovićem, bio akter SP u Francuskoj 1998. godine, posljednjem na kome je srpski nacionalni tim izborio plasman među 16 najboljih selekcija svijeta.

“Sećamo se sada već one čuvene prečke Predraga Mijatovića u meču sa Holandijom i nesrećne eliminacije…Posle toga slede epizode i Nemačkoj 2006, drame sa nesrećnim krajem u Južnoj Africi 2010, pa onda i rane eliminacije u Rusiji 2018. godine…Sve do Katara 2022. Hoćemo, možemo, želimo. Nema predaje. Srećno, Orlovi, prenosi fss.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije