Fudbal

Penal za Argentinu podijelio javnost, ali i struku

Penal za Argentinu podijelio javnost, ali i struku
Foto: Tanjug/AP | Penal za Argentinu podijelio javnost, ali i struku

Argentina je po mnogima zasluženo pobijedila Hrvatsku (3:0) i plasirala se u finale Mundijala u Kataru.

I dan nakon utakmice se vode velike polemike oko dosuđenog jedanasterca za Argentinu koji je možda i prelomio utakmicu. Podsjetimo, on je dosuđen u 32. minuti pri rezultatu 0:0.

Hrvati su do tog trenutka dobro stajali na terenu, a onda je italijanski sudac Danijele Orsato dosudio kazneni udarac nakon duela Alvareza i Livakovića. U Hrvatskoj i dalje rigaju vatru i smatrajući da su oštećeni, te da to nije bio penal. Luka Modrić je izjavio da ih je sudija uništio, a ima i onih koji govore da je to bio klasičan jedanaesterac. Javnost je blago rečeno podijeljena. Dejan Nedić komentator za suđenje na RTS-u nije imao dilemu da li je bio penal. 

“Penal je bio čist kao suza, Alvarez je oboren a žuti karton ispravna odluka,jer je Livaković išao na loptu. Sjajna odluka Orsata" rekao je Nedić. 

U hrvatskom studiju sasvim drugo razmišljanje. 

“Livaković ovdje kao vratar ima svako pravo postaviti se ovako kako se postavio u odnosu na napadača. Proširio je obujam tijela desnom nogom i tu nogu je spustio na tlo puno prije nego što je do kontakta došlo. Drugim riječima, došlo je do sudara, Livaković nije nogom srušio napadača. Igrač se zaletio u putanju u kojoj se Livaković nalazi, ali se Livaković smije nalaziti u putanji iz koje dolazi lopta. Livaković nijednom radnjom nije srušio igrača. Ako netko dolazi u zabludu da je Alvarez mogao doći do lopte koju je gurnuo u drugu stranu, nije mogao. Ne bi ga mogao zaobići i doći do lopte jer je Lovren bio prvi na njoj", rekao je sudijski ekspert Mario Strahonja za HRT.

Njegov stariji kolega i nekadašnje “Oko sokolovo” legendardni Mate Beusan bio je kristalno jasan. 

“Ne znam odakle ikakve dvojbe. Ovo je 100 posto penal. Objasnite mi što Livaković radi svojom desnom nogom? Stavlja je u putanju napadača Alvareza. Bez obzira koliko jak start bio, to je penal ko kuća. Možemo biti zahvalni da Livaković nije dobio i crveni karton”, kaže Beusan. 

I Englezi su u svojim emisijama komentarisali odluku Orsata. Geri Nevil, nekadašnji reprezentativac Engleske.

“Golman izlazi i radi pokret udesno. Zaustavio se prije no što je došlo do udarca, a Alvarez je išao protrčati pokraj njega i zabio mu se u nogu. Ovo nije kazneni udarac. Što drugo može napraviti”, naglasio je Nevil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije