Fudbal

Piksi: Izgubili smo, ali nismo poraženi - nije sve tako crno

Piksi: Izgubili smo, ali nismo poraženi - nije sve tako crno
Foto: Tanjug | Piksi: Izgubili smo, ali nismo poraženi - nije sve tako crno

Fudbalska reprezentacija Srbije vratila se u Beograd nakon eliminacije sa Svjetskog prvenstva u Kataru, a nakon posljednjeg mjesta u grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom po prvi put je progovorio i selektor "orlova" Dragan Stojković Piksi.

Mnogo se očekivalo od ove generacije "orlova" u Kataru, ali plasman u nokaut fazu ostao je samo san. Samo jedan bod na kontu premalo je za tim koji je u Katar otišao sa velikim ambicijama. Od 1998. godine ova selekija nije prošla grupnu fazu na Mundijalu pa se sada post produžio ya najmanje četiti godine.

"Dvadeset meseci sam na poziciji selektora, za to vreme od tri cilja koja sam postavio, kako ja, tako organizacija, dva smo ostvarili. Treći nismo. Prvi cilj i obećanje koje je bilo ispunjeno je da u teškoj grupi kvalifikacija završimo na prvom mestu i kvalifikujemo se na Mundijal. Drugi cilj - posle žreba za Ligu nacija, gde smo se isto našli u teškoj grupi. Bili smo prvi i to smo ostvarili. Treći cilj - prolazak grupnu fazu Svetskog prvenstva nismo ispunili", rekao je Piksi.

On je zatim istakao da se neće kriti i bježati od odgovornosti koju nosi njegovo mjesto.

"Tu sam da odgovorim. Sigurno u ovom neuspehu neće biti nekoga ko će sesti na avion i poslati vam neko saopštenje. Ovde u našem fudbalu je moderno da se pišu saopštenja. Nisam taj čovek, jer smatram sebe odgovornim. Zato sam ovde, zato sam sazvao konferenciju".

Tokom kvalifikacija selektor Srbije je više nego vidljivo bio veoma ambiciozan, ali i pun energije što nije bio slučaj u Kataru gdje su ga mučili brojni problemi.

"To nisam bio ja u Kataru, a postoje razlozi zašto je tako. Ti razlozi se kreću, da mene brinu praktično početkom novembra. Tačno 14. novembra kada smo se našli ovde. Znajući situaciju, zdravstveni bilten naših ključnih igrača. Neću praviti razliku, da li je neko važniji, ali za naš tim su važne karike bile takve da... ako bismo realno gledali, teško je bilo očekivati da igraju. Bilo bi nenormalno da ih ne vodite u Katar. Bili su nosioci i doprineli da se Srbija raduje u Lisabonu. Iz tog razloga nisam bio taj, nisam mogao da budem. Znao sam da će biti teško doći do drugog mesta u grupi", kazao je selektor Srbije.

Dočekalo ga je pitanje zašto je se prije odlaska u Katar govorilo da su svi spremni za nastup na Mundijalu.

"Izjave da smo spremni, to se govori jer stranci čitaju. Kada bismo rekli da idemo povređeni, to bi negde bilo da je alibi. Evo već traži alibi. Zato smo hteli da sačuvamo pozitivnu energiju. Nadali smo se da će fitnes stanje negde da se prevaziđe i da će do početka šampionata stvari doći na svoje. Ali to je bilo nemoguće. Sa druge strane, znali smo, znali ste i vi, da je u teškoj grupi Brazil favorit. Oni predstavljaju drugu dimenziju, drugi nivo. Znali smo da će između tri ostale ekipe da se traži tim koji će biti drugi. Postoje naše greške, ja sam neko ko realno gleda sliku. Niti letim kada smo sjajni na terenu, niti kada nismo. Protiv Kameruna, pored svih problema, imali smo pobedu u džepu. Vratili smo se iz minusa. Da od 0:1 mentalno budemo jaki i preokrećemo u korist. Zašto nismo iskoristili? To ostaje na nama. Za analizu", izjavio je on i pohvalio svoje igrače i istakao da su u ovom trenutku svi dali maksimum:

"Vidi se želja, požrtvovanost, sve što bi ekipa trebalo da ima. U nekim trenucima nismo smeli da poklanjamo pobedu, što se tiče Kameruna. Mi smo sami krivi zbog toga. Da smo bili zdravstveno na mestu, slika bi bila drugačija. Postigli smo šest golova, to su dva gola po meču, to je fenomenalno u ovom stanju. Zamislite da smo bili zdravi i spremni?".

Selektor Srbije je istakao da je razmišljao o tome da pozove neke zdrave igrače umjesto rovitih.

"Bilo je razmišljanja na tu temu, niko ovde nije rezervisao mesto u timu. Po nekim prognozama, da će biti sve u redu, da će se sve učiniti da budemo spremni, odlučili smo se za ovaj sastav. Samo da napomenem. Lista od 26 fudbalera se nije pravila u kancelarijama, nije se gledao interes nekoga. Lista je napravljena trezveno, hladne glave. Igrači koji su izneli teret kvalifikacija. Niko nije imao primedbu, što se prvi put dešava u istoriji našeg fudbala. Uvek je bilo spoljnih faktora koji utiču na listu. Ja sam neko ko ima svoj stav i njega teško menjam. Nemam grižu savesti da sam se o nekoga ogrešio, niti da sam ubacio nekoga na nečiju želju. Veliki uspeh smo napravili, uspeh za koji ćemo biti svesni za 10-15 godina, da se nađemo na Svetskom prvenstvu. Kasnije što se dešavalo u Ligi nacija, takođe", rekao je Stojković i nastavio:

"Mi smo možda mogli da prođemo grupu, ali kasnije ne bismo ništa uradili. Ne bih to javno rekao, ali nismo imali snage da napravimo duži korak od toga. Razumem da hoće neko da predstavi da je sve crno, ali to ne dam. Nije crno, ne bih sedeo ovde da se osećam osramoćeno, bezvredno, onako poraženo. Jesmo izgubili, ali nismo poraženi. I te kako koračamo uzdignute glave. Ovo će biti dobro iskustvo iz kojeg ćemo da izvučemo pouke."

Tokom boravka na Mundijalu mediji su dosta pisali o navodnim konfliktima među igračima, te između selektora i pojedinih igrača. Piksi je pričao i o tome.

"Spoljni faktori koji su želeli da dođe do rezultatskih neuspeha su dočekali svojih pet minuta, da ne koristim teže reči. Ali to neće poremetiti zdravu grupu, ono što smo napravili za ovih 20 meseci. Ne postoji katastrofa u sportu, niti tragedija. Ali naravno na njima je da komentarišu kako hoće. Mora se dostojanstveno sve istrpeti. Pokazali smo da Srbija može da igra atraktivan fudbal, ono što narod hoće. Moji prethodnici su kritikovani za loš fudbal, a evo sada imamo ofanzivan, atraktivan fudbal. Neću dozvoliti da se ovo predstavi kao katastrofa. Iz ovoga ćemo izvući pouke i bićemo jači nego što smo bili. Bilo je igrača nekih koji nisu učestvovali u kvalifikacijama i bilo je nerealno da budu na spisku, a da naše udarne igle ostanu kod kuće. To ne bi bilo fer prema njima, iako su bili u stanju kakvom su bili. Iako su atmosferu hteli da predstave kao lošu, očekivali su da ćemo se tući u ćemo svlačionici, da vadimo oči jedni drugima. Ali to nije tačno, niti će se desiti", rekao je nekada legendarni fudbaler.

On se zatim vratio na fizičku spremu svojih igrača koji nisu mogli da izdže svih 90 minuta na visokom nivou.

"Nismo bili na nivou ovakvog takmičenja. Ako pogledate igru i naše učešće na utakmicama, ako se računa 60-65 minuta, mislim da bismo bili prvi. Nažalost, igra se 90 minuta. Nismo bili na nivou da odgovorimo. Primetio sam i kod drugih reprezentacija slično, što me je iznenadilo. Recimo Belgija. Oni su izgledali kao izduvani balon u fizičkom smislu. Od 60-65 minuta smo padali u svežini", istakao je Piksi.

On je istakao da je između ostalog privatni trener Aleksandra Mitrovića fudbaleru stavio gips početkom novembra, ali je on istakao da može da igra. Kazao je da je slična situacija bila i sa drugim napadačem Dušana Vlahovića. A u Kataru se još jednom pokazalo da su oni udarna igla ekipe.

Dodao je da i pored neuspjeha na Svjetskom prvenstvu niko od igrača nije najavio povlačenje.

Selektor Srbije je istakao da je i pored rezultata koji su bili lošiji od očekivanog i dalje osjeća podršku nacije.

"Nacija mene podržava 100 odsto, to osećam, naciju ne lažem, niti ću je lagati. Ja nisam Deda mraz koji ispunjava želje, imam stav i to se nekome ne sviđa. Od marta znam da sam nekome trn u nozi. A zašto? Boli ih što nemaju uticaj na reprezentaciju. Pokušavali su da plasman na Mundijal predstave kao slučajno, kao nemaju pojma. To su bočni faktori koje ćete stalno imati. Toga sam svestan, imate opoziciju, normalno", rekao je on i dodao:

"Neću dopustiti mešetarenje, nikakav upliv klubova, agenata, njihovih interesa... Naravno da smetate jer ne mogu da manipulišu sa vama. Dok god sam selektor, tako će biti."

Piksi je poručio da bi bilo kukavički da je odletio za Pariz, Majami i da je poslao saopštenje. Upravo zbog toga je došao u Beograd kako bi se lično obratio svima i odgovorio na sva pitanja.

"Nismo bili vreća za udaranje, nismo bili banda koja je došla da se kupa", jasan je Piksi.

Za kraj je istakao da neće dozvoliti nikome da pljuje po igračima koji su nosili dres Srbije.

"Sramota je kada se ne boriš, kada se šetaš po terenu, a mi smo sve učinili što je u našoj moći. Zato kapa dole svima. Da tražim više, bio bih nemoralan. Sve što sam tražio u kvalifikacijama, oni su odgovorili. Ovo je bio momenat kada ne možete da tražitie više jer nisu u mogućnosti. Da neko pljuje po njima? Da ih vređa? Oni koji su ginuli. To niti je fer, niti ćemo dozvoliti. Cilj će ostati isti. Da budemo zdrava grupa, grupa koja će doneti uspeh srpskom fudbalu, a to je da posle 24-25 godina odemo na Evropsko prvenstvo", zaključio je Piksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije