Fudbal

Poljska na leđima Levandovskog srušila odličnu Saudijsku Arabiju

Poljska na leđima Levandovskog srušila odličnu Saudijsku Arabiju
Foto: Tanjug / AP | Poljska na leđima Levandovskog srušila odličnu Saudijsku Arabiju

U okviru drugog kola grupe C na Svjetskom prvenstvu u Kataru, susreli su se Poljska i Saudijska Arabija. Poljska na leđima sjajnog Levandovskog uspjela je savladati odličnu Saudijsku Arabiju rezultatom 2:0.

Prva ozbiljnija prilika u duelu dviju selekcija dogodila se u 13 minutu. Mohamed Kano je primio tačan pas i u situaciji jedan na jedan s golmanom Vojtekom Ščešnjim odlučio pucati ispod prečke. Poljski golman se bacio i odbranio mu šut.

Obje reprezentacije su igrale žestoko, tempo meča je bio zaista visok u prvih 30 minuta igre. Nisu ni Poljaci ni Saudijci željeli da odustanu od presing igre.

Onda na scenu stupa Robert Levandovski u 39. minutu. "Leva" je poslao sjajan pas, a Piotr Zielinski se našao sam unutar kaznenog prostora protivnika i tukao iz prve pod prečku pored golmana Saudijske Arabije. Mohamed Al Ovais nije uspio sačuvati mrežu. Bilo je 1:0 za Poljsku.

Nekoliko minuta kasnije Saleh Al Šehri je pao u šesnaestercu Poljaka. Sudija je poslije gledanja situacije preko VAR-a odlučio pokazati na bijelu tačku. 

U prvom minutu sudijske nadoknade prvog dijela Ščešnji je pogodio stranu na koju je sa bijele tačke šutirao Salem Al Davsari. On je pokušao spremiti loptu u donji lijevi ugao, ali golman je bio na vrijeme tamo da ga zaustavi. Nisu Saudijci iskoristili najstrožu kaznu.

U drugom dijelu meča, Saudijska Arabija je izgledala odlučnije da dođe barem do boda. Igrao se 55. minut kada je dobro pozicionirani Salem Al Davsari bio prvi na odbijenoj lopti kako bi uputio udarac nisko po sredini gola. Ali poljski čuvar mreže je sjajno reagovao kako bi zadržao loptu izvan svoje mreže fantastičnom odbranom.

Do sredine drugog poluvremena sa sigurnošću možemo reći da je poljski golman, Ščešnji bio prvo ime susreta. Nevjerovatnim odbranama čuvao je prednost "Poljskih orlova".

63. minut je izmamio uzdahe poljskih navijača. Arkadiuš Milik je ispratio centaršut unutar peterca, ali njegov udarac glavom je završio na prečki.

Tri minute kasnije "Leva" je opet na sceni. Levandovski je primio dobar pas u kaznenom prostoru i odmah bez mnogo razmišljanja tukao po golu. Nije imao sreće, pogodio je desnu stativu.

Dok je Poljska pogađala prečku i stativu, Saudijci su se fantastično kretali po terenu i atakovali na gol Vojteka. Nisu željeli da se predaju bez borbe.

U jeku arapskih napada, opet su oči uprte bile u majstora i iskusnog lisca, Roberta Levandovskog. Najbolji fudbaler i jedan od najboljih centarfora na planeti je u 82. minutu iskoristio katastrofalnu grešku protivnika. Ovakve poklone Levandovski ne prašta i poslao je loptu u mrežu. Rezultat je tada iznosio 2:0 za Poljsku.

"Poljski orlovi" su do kraja meča igrali znalački, bez mnogo trošenja i pametno čuvajući loptu. Saudijska Arabija je odigrala hrabro i nedostajalo im je malo sportske sreće.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije