Fudbal

Prosinečki za "Nezavisne": Volio bih da nadmašimo uspjeh 'vatrenih' iz Francuske

Prosinečki za "Nezavisne": Volio bih da nadmašimo uspjeh 'vatrenih' iz Francuske
Foto: N.N. | Prosinečki za "Nezavisne": Volio bih da nadmašimo uspjeh 'vatrenih' iz Francuske

Volio bih da ova generacija hrvatskih nogometaša nadmaši uspjeh koji smo moji saigrači i ja imali 1998. godine na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, rekao je nekadašnji član "vatrenih", a danas selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki.

U razgovoru za "Nezavisne" prenio je dio atmosfere koja vlada u Hrvatskoj uoči početka Svjetskog prvenstva u Rusiji. Sve oči fudbalske javnosti ove zemlje uprte su u pravcu selektora Zlatka Dalića i njegovih pulena, od kojih će većini nastup na Mundijalu značiti i oproštaj od reprezentativnog dresa.

Hrvatska od 1998. godine nikada u tri pokušaja na svjetskim smotrama na kojima je nastupila u Južnoj Koreji i Japanu, zatim Njemačkoj, te Brazilu nije uspjela čak ni proći grupu, ali popularni Žuti osim što im želi, tvrdi da objektivno u Rusiji mogu i moraju daleko dogurati. 

"Ovdje je u Hrvatskoj kod ljudi zavladala prava euforija. Za mnoge reprezentativce Hrvatske Mundijal u Rusiji je posljednji vlak i prigoda da nešto napreve veliko i značajno na reprezentativnom planu. Iza većine hrvatskih nogometaša su sjane karijere u klubovima i u Rusiju idu sa željom da to upotpune i jednim dobrim rezultatom na Mundijalu. Imamo sjajnu reprezentaciju, koja siguran sam, može napraviti dobar rezultat", smatra Robert Prosinečki.

NN: Koji je to rezultat?

PROSINEČKI: Sve, naravno, ovisi na kojoj će poziciji završiti prije svega u grupi. Ovisi hoće li kasnije ići na Francusku ili nekog drugog. Na ovakvim turnirima bitan je svakako i faktor sreće. Hrvatska je zadnjih dvadesetak godina konstantno na velikim turnirima, ali isto tako stalno nam nešto fali da eksplodiramo i napravimo bum. Nadam se da je sada ova generacija sazrila za to. Četvrtfinale i polufinale su nešto najmanje gdje svi mi vidimo dečke i želimo im da to ostvare, a poslije ko zna. 

NN: Koliko imperativ visokog plasmana stvara pritisak igračima?

PROSINEČKI: I te kako stvara. Hrvatska ima takav renome da se gotovo gleda da mora proći grupu. Prema tome i pritisak je neminovan, ali kao što sam rekao: To su superkvalitetni nogometaši, sa bogatim iskustvom, koji igraju u najboljim klubovime svijeta i znaju se nositi sa pritiskom, odnosno okrenuti ga u svoju korist. Svi očekujemo puno od njih, svi vjerujemo u njih. I ja sam euforičan i volio bih da nadmaše taj rezultat iz 1998. godine i broncu koju smo moji tadašnji suigrači i ja tada osvojili.

NN: Gdje vidite Srbiju na Mundijalu?

PROSINEČKI: Imaju izuzetno tešku skupinu. Jedan od protivnika im je najveći favorit za trofej, reprezentacija Brazila. Zatim jedna Švicarska, koja konstantno napreduje. Tu je i Kostarika, s kojom nikad ne znaš. Objektivno veoma teško mogu proći grupu, ali nikad se ne zna i nije nemoguće.

NN: Jesu li "orlovi" rasterećeniji od Hrvatske?

PROSINEČKI: Na neki način sigurno da. Nakon osam godina vratili su se na veliko takmičenje. Sam plasman im je svakako veliki uspjeh i vjerovatno mogu biti opušteni, pa to možda i iskoristiti kao psihološku prednost protiv favorita. Naravno, psihološki momenat nije jedino što Srbija ima. Tu su i kvalitetni nogometaši koji će sigurno nastojati napraviti nešto značajno. Ima Srbija svoje adute, ali neće im biti lako.

NN: Ko su Vaši favoriti za zlato?

PROSINEČKI: Uvijek kada se prognozira, pričamo i o nekim iznenađenjima, a na kraju uvijek pobjeđuju, odnosno trofeje osvajaju isti. To je jednostavno tako. O favoritima se dakle zna sve. Ja bih u tu priču dodao Belgiju, koja ima nešto što obećava i može iznenaditi. Tu je još Kolumbija, čiji mi se stil igre sviđa i mislim da neće imati epizodnu ulogu.

Žali zbog Salaha

Robert Prosinečki prokomentarisao je i završnicu UEFA Lige šampiona koju je osvojio Rela Madrid, klub čiji je dres nosio od 1991. do 1994. godine.

"Real je na kraju rutinski dobio finale protiv Liverpula. Koliko god je protivnički golman pravio greške, Real je jednostavno navikao da pobjeđuje. Tri trofeja zaredom teško će neko ponoviti. Mislim da su sasvim zasluženo podigli pehar. Žao mi je jedino Salaha, što je ranije morao završiti i što je donekle upitan njegov nastup u Rusiji", kaže Prosinečki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije