Fudbal

Švajcarcima prekipjelo, Džaka gubi kapitensku traku?

Švajcarcima prekipjelo, Džaka gubi kapitensku traku?
Foto: N.N. | Švajcarcima prekipjelo, Džaka gubi kapitensku traku?
Edin Spržo

Jedno od najpoznatijih TV lica u Švajcarskoj, Saša Ruefer je pred TV ekranima gdje komentariše Mundijal u Kataru istakao između ostalog da je ponašanje Granita Džake kao kapitena nacionalne selekcije neprihvatljivo.

U Švajcarskoj već uveliko traju analize nakon ispadanja u osmini finala od Portugala. Posebna tema je Granit Džaka, kapiten Švajcaraca koji je i na ovom Mundijalu, kao i na predhodnom bio u središtu pažnje. Njegovo ponašanje protiv Srbije i hvatanje za međunožje je prema uglednom komentaturu Saši Rueferu neprihvatljivo.

“Da li je Granit Džaka i dalje pravi kapiten za švajcarsku reprezentaciju”, postavio je pitanje komentator SRF-a Sašha Ruefer nakon nedavnih događaja na utakmici protiv Srbije.

“Može zvučati malo grubo, ali jednostavno ne možete priuštiti priče poput hvatanja za međunožje. To nije moguće, pogotovo ne od kapitena”.

Saša čak dovodi u pitanje Džake kao vođe tima.

“Morate javno da razgovarate o ulozi Granita Džake i da je redefinišete. Ovako ne može dalje. On ima dvije strane. Po mom mišljenju, vanjski utjecaj polako ali sigurno postaje problem”.

Ruefer je već bio skeptičan kada je igrač Arsenala naslijedio Stefana Lihtštajnera 2018. godine:

"Rekao sam ovo prije četiri godine: Nisam siguran da li je sretno ako Granita Džaku postaviš za kapitena”.

I drugi stručni komentatori su tokom Mundijala u par navrata osuđivali poteze Džake, a čini se da je sada na potezu tamošnji fudbalski savez. Inače, na uticajnom portalu “Blick”.ch je u toku anketa sa pitanjem “Da li je Džaka pravi kapiten za reprezentaciju? Da jeste dobio je 24 posto glasova, dok je čak 69 posto glasalo da Džaka više nije uzor, dok njih 7 posto nije sigurno (glasalo preko 18.000 ljudi).

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije