Fudbal

Švajcarski Albanci uz provokacije i pomoć Briha polomili krila "orlovima"

Švajcarski Albanci uz provokacije i pomoć Briha polomili krila "orlovima"
Foto: Tanjug | Švajcarski Albanci uz provokacije i pomoć Briha polomili krila "orlovima"

Fudbaleri Švajcarske savladali su Srbiju rezultatom 2:1 nakon preokreta u drugom kolu grupe E na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Srbija je došla do prednosti u petom minutu golom Mitrovića. Izjednačio je Džaka u 52. minutu, a potpuni preokret donio je Šaćiri u 91. minutu.

Srbija je u ovom meču oštećena za penal, jer su dvojica defanzivaca Švajcarske srušili Mitrovića u kaznenom prostoru a Brih je dosudio faul u napadu.

Inače, i Džaka i Šaćiri, Albanci porijeklom, nakon postignutih golova sklopili su ruke kako bi formirali "albanskog orla" što je isprovociralo srpske navijače.

"Orlovi" su sjajno počeli meč. Od samog starta su krenuli da prijete protivniku i prva prava prilika došla je u petom minutu. Milivojević je uputio odličan centaršut, Mitrović je pokušao glavom, ali je Zomer odbranio.

Što nije uspio u prethodnom napadu Mitrović je sada uradio. Odličan pogodak glavom. Velike zasluge idu Tadiću koji je sjajno ubacio loptu u kazneni prostor.

Imali su i Švajcarci svojih šansi u prvom poluvremenu, ali su one osujećene, pa je Srbija na poluvrijeme otišla sa prednošću.

Srbija je i na početku drugog dijela izvršila blagi pritisak, ali je Švajcarska došla izjednačenja u 52. minutu golom Džake. 

Poslije izjednačenja, narednih desetak minuta "sajdžije" su više prijetile. Najblji je bio pokušaj Šaćirija iz 58. minuta kada je zatresao stativu nakon opasnog udarca sa desnog ćoška kaznenog prostora. 

Srbi su onda uspjeli da se oslobode pritiska i u 66. minutu su oštećeni za penal. Tadić je poslao loptu na Mitrovića, kojeg su dvojica igrača Švajcarske držala, a Brih je sudio faul u napadu. Pogledajte video na OVOM LINKU i sami procijenite.

Imala je Srbija sjajnu priliku da vrati prednost u 82. minutu. Kolarov je sa lijeve strane poslo loptu u peterac po zemlji, a Mitrović je za malo zakasnio.

U 84. minutu, nova greška sudija mogla je da košta Srbiju. Gavranović je bio u sjajnoj šansi, nakon očiglednog ofsajda. Međutim, Stojković je odbranio njegov udarac, tako da je mreža ostala mirna.

Onda je Džerdan Šaćiri u 91. minutu donio potpuni preokret. Nakon kontre je sjajno odvukao loptu i zatresao mrežu Stojkovića za, ispostaviće se, tri boda Švajcarske i sjajnu šansu za prolazak u osminu finala.

Srbija će svoju šansu da traži protiv Brazila koji je ranije savladao Kostariku sa 2:0. Švajcarska i "selesao" imaju po četiri boda, Srbija tri, a Kostarika je bez bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije