Košarka

Svjetsko prvenstvo u košarci - Kina 2019.

FIBA mijenja sistem za SP 2023.

FIBA mijenja sistem za SP 2023.
Foto: N.N. | FIBA mijenja sistem za SP 2023.
N.N.

Poslije održanog Mundobasketa u Kini, koji je bio najnaporniji do sada u istoriji kako za timove tako i za izvještače, Svjetska košarkaška federacija (FIBA) je odlučila da uvede korjenite promjene.

Činjenica da timovi nisu imali adekvatno vrijeme za odmor i trening jer su morali da putuju čak tri puta i mijenjaju gradove (igralo se u osam gradova, a svaki tim je igrao u četiri grada udaljena barem 1.000 km) uticala je na to da određene ekipe nisu uspjele da prikažu svoje najbolje izdanje.

Zato je FIBA odlučila da izvrši promjene za sljedeći Mundobasket 2023. koji će biti u tri zemlje Japanu, Filipinima i Indoneziji.

Četiri grupe (16 timova)  će biti smještene na Filipinima u Manili i neće morati da putuju nigdje do kraja turnira. Dvije grupe će biti u Japanu na Okinavi (ostrvo koje je blizu Filipina), a ostale dvije grupe u Džakarti u Indoneziji. Sljedeći šemu iz Kine, ti timovi iz Japana i Indonezije će se seliti samo jednom i to u Manilu na završnu runud takmičenja od četvrtfinala.

Osim selidbe, veliki problem predstavljalo je i suđenje jer zbog sukoba FIBA i Evrolige, najbolje sudije ne mogu da budu na takmičenju. To ne pomaže takmičenju i očekuje se uskoro razgovor generalnog sekretara FIBA Andreasa Zagkilsa i predsejdnika Evrolige Džordi Bartomeua.

Problemi sa suđenjem viđeni su na važnom meču Francuske i Litvanije, gdje je FIBA priznala grešku, suspendovala sudije, ali su Litvanci ostali bez plasmana u osminu finala. Takođe isključenje Adetukompa MVP-ija NBA lige, poslije jednog ofanzivnog skoka je bilo diskutabilno i možda loše za renome turnira.

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije