Košarka

Svjetsko prvenstvo u košarci - Kina 2019.

Španci novi svjetski prvaci, Argentina bez ikakve šanse

Španci novi svjetski prvaci, Argentina bez ikakve šanse
Foto: FIBA | Španci novi svjetski prvaci, Argentina bez ikakve šanse

Košarkaši Španije novi su svjetski prvaci nakon što su u finalu savladali Argentinu.

"Furija" je slavila rezultatom 95:75, a ni u jednom trenutku nisu dozvolili protivniku da ih ugrozi.

Koliko je Španija bila nadmoćna govori podatak da Argentina ni u jednom trenutku nije imala prednost u meču, a  da je pred "Gaučosima" pretežak zadatak vidjelo se već na početku kada su Španci poveli sa 7:0. Ubrzo su došli i do dvocifrene prednosti, a u prvoj četvrtini su u jednom momentu imali i +12. Ipak, Argentinci su uspjeli da smanje i u drugu dionicu su ušli sa "samo" devet poena zaostatka.

Međutim, Španija ni u drugoj četvrtini nije popuštala gas, te je na startu vezala osam poena i došla do plus 17. Onda je izgledalo da će njihovi protivnici da se trgnu kada su napravili seriju od 7:0, ali ipak nisu ozbiljnije ugrožavali prednost Španije. Na poluvremenu je "Furija" imala dvanaest poena viška.

Nakon uvodna dva poena Argentine u drugom poluvremenu, Španci su pokazali da su došli po titulu i može se reći da su već do polovine treće dionice riješili pitanje pobjednika kada su otišli na +22, da bi tek onda samo trun popustili, ali ne toliko da njihov protivnik značajno smanji prednost, pa se u posljednju četvrtinu ušlo sa 19 poena prednosti za "Furiju".

Tamo je "nemoćna" Argentina uspjela da u nekoliko navrata spusti na 12 poena zaostatka, ali to je bilo sve, te je Španija dotukla "Gaučose" i do kraja meča vratila 20 poena viška.

Španiju su do titule prvaka svijeta vodili Riki Rubio s 20 poena, te Serhio Ljulj s 15 i Mark Gasol s 14 poena. Gasol je u istoj godini postao NBA i šampion svijeta, a to je pošlo za rukom još samo Amerikancu Lamaru Odomu 2010. godine

Sa druge strane Argentina nije imala mnogo raspoloženih igrača pa je na nivou bio samo Gabrijel Dek koji je postigao 24 poena. Posebno je razočarao iskusni Luis Skola koji je nosio Argentinu do finala, ali je u borbi za trofej postigao samo osam poena i imao je šut iz igre 1/10 (0/5 za tri poena).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije