Ostali sportovi

Ultramaratonac iz Novog Grada oborio svjetski rekord

Ultramaratonac iz Novog Grada oborio svjetski rekord
Foto: N.N. | Ultramaratonac iz Novog Grada oborio svjetski rekord

NOVI GRAD - Ultramaratonac Branislav Pavić, koji je rodom iz Novog Grada, a godinama radi i živi u Švedskoj, proteklog vikenda je na stazi dužoj od 350 kilometara ostvario najbrže pređeno poznato vrijeme na ovolikoj dionici na svijetu.

Pavić, koji je jedan od osnivača Atletskog kluba Sloboda iz Novog Grada, markiranu stazu "Buhusleden" iz mjesta Lindom sa juga Švedske prema sjeveru do mjesta Stromstad prešao je za 62 časa, 24 minuta i 39 sekundi i za osam časova nadmašio prethodno najbolje vrijeme.

"Ni u jednom trenutku odustajanje nije bilo opcija, jedino da sam osjetio povredu ili da mi je zdravlje bilo ugroženo nekim slučajem, tada bih odustao bez razmišljanja", priča Pavić za "Nezavisne novine".

Prema njegovim riječima, tokom svih 359 kilometara, koliko je trajala ova dionica, imao je prijatelje trkače uz sebe koji su ga naizmjenično pratili, što mu je davalo dodatnu sigurnost ukoliko nešto pođe po zlu.

"U plan trke je bio uključen i automobil podrške sa mojim stvarima i prehranom, tako da sam imao kontrolne stanice na svakih 10 ili 20 kilometara. Fastest Known Time ili najbrže poznato vrijeme na određenoj distanci je postalo popularno za doba pandemije virusa korona. Prvo u SAD, a poslije širom svijeta, a čak i u BiH ima nekoliko registrovanih staza", kazao je Pavić.

Istakao je da je prvi ultramaraton koji je istrčao bila dionica od Zagreba preko Sljemena pod nazivom "Blatersa" i to 2012. godine.

"Prije ovog rekorda, vremenska dionica koju sam najbrže istrčao jeste 2015. godine, kada sam trčao 41 čas u trci UTMB, odnosno brdskoj trci oko Monblana. Najduža distanca do sada mi je bila 241 kilometar na utrci od 24 časa 2020. godine na švedskom prvenstvu", naveo je Pavić.

On je od prošle godine i reprezentativac Švedske u ultramaratonu.

"Ovo mi je bio prvi put da se oprobam u ovakvom izazovu, tako da sam imao i veliki respekt za ovu dužinu. Unaprijed sam napravio plan i prognoza je bila da dođem do cilja između 61 i 63 časa, što se na kraju pokazalo tačnim i plan je bio dobar. U cilj sam došao za 62 časa, 24 minuta i 39 sekundi, što bi značilo da sam srušio stari rekord za ukupno osam časova", naglasio je Pavić.

Dodao je da trenutno čeka potvrdu verifikacije staze i njegovog GPS linka kako bi ovaj rezultat bio i zvanično zabilježen.

"Presrećan sam i prezadovoljan rezultatom, tako da ću sada malo odmoriti prije tempiranja forme za jesenje izazove Jahorina Ultra Trail, Swedeman Extreme Triathlon, TDS, brdsku trku oko Monblana i mnoge druge. Ono što je pozitivno na ultratrkama i trčanjem uopšteno jeste da imaš veliki izbor, i to cestovne, brdske, na atletskoj stazi, off road trke i druge. One mogu biti određene vremenom od tri, šest, 12, 24 i 48 sati ili na dionicama od tačke A do tačke B sa raznim dužinama, samo treba izabrati šta trkač najviše hoće i želi", zaključio je rekorder iz Novog Grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije