Dragulji planete

Bruneleskijeva kupola - najčudesnije djelo renesanse

Firentinska katedrala ili katedrala Santa Marija del Fjore je jedna od najpoznatijih italijanskih građevina i simbola Firence, a nalazi se u samom središtu grada koji je zaštićen kao svjetska baština. Crkva je peta po veličini u Evropi - poslije bazilike Svetog Petra u Rimu, katedrale Svetog Pavla u Londonu, seviljske katedrale i milanske katedrale, i sve do danas najviša građevina u gradu, a dugačka je 153 metara.

Ajfelov toranj: Nekada nepoželjan, danas najveći simbol Pariza

Ono što je za Berlin Brandenburška kapija, za London sat Big Ben, za centar Katalonije Barselonu crkva Sagrada familija, Koloseum za Rim, za Pariz je Ajfelov toranj.

Masonska palata s bunarima iz Danteovog "Pakla"

Prije nego što otputujete u Lisabon, u plan putovanja dodajte bar jedan dan za posjetu Sintri, pitoresknom gradiću do kojeg se stiže vozom za manje od sat vremena od prijestonice Portugala.

Lanac koji je spojio Budim i Peštu

…Na lijepom plavom Dunavu... leži Budimpešta. Neki će reći kako je jedan od najljepših gradova na svijetu. I vjerojatno će biti u pravu, jer ovaj grad zrači posebnom energijom. Prekrasna mađarska metropola puna je kulture i lijepih krajolika, a poznata je i po tome što je iz dva grada - Budima i Pešte - spojena u jednu cjelinu. Jedan na uzbrdici, drugi u nizini.

"Pobednik" nastavlja da čuva grad

Statua "Pobednik", jedan od simbola Beograda, koja je nekoliko mjeseci bila na restauraciji, postavljena je na obnovljeno postolje na Kalemegdanu, na mjestu gdje stoji već 91 godinu.

Kip slobode nije žena, već ima muški lik?

​Kip slobode, punim imenom "Liberty enlightening the World" (Sloboda prosvjetljuje svijet), američki je spomenik na ušću rijeke Hadson u Njujorku, a kao kip je jedan od najpopularnijih simbola na svijetu. Uprkos tome što je jedno od najposjećenijih mjesta na svijetu i prava meka za turiste, skriva tajne koje malo ko zna.

Sidnejska opera umjetničko djelo sagrađeno za umjetnost

Bivši vođa Irske republikanske armije Džo Kahil za Sidnejsku operu je rekao da je ona umjetničko djelo sagrađeno za predstavljanje drugih umjetničkih djela, a oživjela je zahvaljujući ljudima koji su vjerovali u moć mašte.

Dvorac u kojem se vršila nužda na svakom koraku

Kada se govori o impozantnim mjestima i građevinama, na samom vrhu je dvorac Versaj sa svojim vrtovima.

Hram Svetog Vasilija Blaženog: Raskoš Moskve u jednoj građevini

Bile one utočišta za vjernike koji čeznu za nadom, mirom i utjehom, ili pak arhitektonska čuda vrijedna divljenja, činjenica je da vjerske građevine širom svijeta izazivaju pažnju svih koji na njih naiđu. Upravo jedna od takvih građevina je i Hram Svetog Vasilija Blaženog, čiji raskoš krasi Crveni trg u Moskvi.

Impresivni spomenik Atakame: "Pustinjska ruka" koja očajnički traži spas

Naizgled beskrajne crvenkasto-narandžaste ravnice pustinje Atakama, na sjeveru Čilea, podsjećaju na slike sa Marsa. Ono što doprinosi nestvarnosti ovog predjela je neobičan spomenik, za koji mnogi nisu sigurni da li zaista postoji "Mano del Desierto" (Pustinjska ruka).

Gotička ljepotica podizana šest vijekova

Milano je jedan od najposjećenijih gradova Italije, a status nezvanične prijestonice ove mediteranske države nosi zahvaljujući važnim kulturnim i obrazovnim institucijama, razvijenoj modnoj industriji i brojnim kompanijama i bankama. Kada je u pitanju Milano, znamenitosti su mnogobrojne, ali jedna se posebno izdvaja - čuvena Milanska katedrala. Sa sigurnošću se može reći da je lična karta Milana oličena u veličanstvenoj gotičkoj građevini, koju u Italiji nazivaju Duomo di Milano.