Zanimljivosti

Dvorac u kojem se vršila nužda na svakom koraku

Dvorac u kojem se vršila nužda na svakom koraku
Foto: N.N. | Dvorac u kojem se vršila nužda na svakom koraku

Kada se govori o impozantnim mjestima i građevinama, na samom vrhu je dvorac Versaj sa svojim vrtovima.

Ova impozantna građevina najveći je spomenik izgrađen za vrijeme vladavine kralja Luja XIV i najveći simbol moći kralja Sunce, kako su ga zvali.

Nigdje na svijetu se francuski politički i umjetnički štih ne vidi bolje nego u velelepnim zgradama, prostranim perivojima i raskošnim vrtovima Versaja.

Zanimljivo je to da se u ovoj velelepnoj palači, koja je djelo kralja Luja XIV, ne nalazi nigdje njegovo ime, pa ni na podnožju njegovog kipa. U tom narodnom svetištu, posvećenom svim slavama Francuske, zaboravljena je samo njegova slava.

Dvorac Versaj smješten je 11 kilometara od Pariza. Premještanju prijestonice iz Pariza doprinio je Lujev strah od građanskih pobuna i prezir koji je osjećao prema masi. Lujeva desna ruka Kolbert rekao je kako je Versaj stvoren za razonodu, a Pariz za slavu.

Dvorac Versaj bio je rezidencija francuskih kraljeva i više od stotinu godina francuske vlade. UNESCO ga je stavio na svoj popis svjetske kulturne baštine još 1979. godine.

Okružen je sa 815 hektara parkova, ima preko 700 soba, 2.512 prozora, 352 dimnjaka (u 18. vijeku 1.252) i 483 ogledala. Unutar zidina Versaja moglo je spavati oko 6.000 ljudi. Bogatu umjetničku kolekciju čini 6.000 umjetničkih slika, 2.100 skulptura, 5.000 komada namještaja i drugih umjetničkih predmeta.

Radilo se isprva o malenom lovačkom dvorcu, koji je Luj XIV naslijedio od svog oca kralja Luja XIII. Vremenom je Luj XIV toliko nadogradio Versaj da je do 1682. godine postao jedna od najvećih kraljevskih palata na svijetu.

U trenutku službenog preseljenja dvora u Versaj Luj XIV je ima 44 godine, a ovdje je živio još 33 godine sve do svoje smrti.

Zanimljivo je da su u dvorcu apartmane imali, osim kralja, i pripadnici njegove porodice pa čak i mnoge aristokrate. Danas glavno pročelje tog dvorca ima ukupnu dužinu od čak 580 metara, a okružuje ga veliki park, u kojem se nalaze mnoge skulpture i predstavlja jedan od najznačajnijih parkove Evrope. Kao i sam dvorac, tako su i parkovi služili veličanju kralja Sunce. Parkovi su prepuni otvorenih ili skrivenih motiva posvećenih kralju.

Društvena hijerarhija u dvorcu bila je na nivou rezidencije u kojoj stoluje bog Sunca. Tako je tačno bilo određeno u kojem trenutku se mora odigrati koji postupak - od velikih proslava do malih ručkova.

Versaj je takođe bio otvoren i za javnost pa su obični građani mogli slobodno šetati unutar dvorca. Često je bio slučaj da je kraljevska porodica ručala uz prisustvo publike, a isto tako je poznato da je Marija Antoaneta rodila svoje prvo dijete u sobi prepunoj promatrača. Iako su imali pristup skoro svakom dijelu dvorca, obični građani nisu mogli komunicirati s dvorjanima nego se morao poštovati strogi dvorski pravilnik, koji je propisivao puno posrednika da bi se došlo do željene osobe.

Dok su se u samom dvorcu i njegovim parkovima odvijale veličanstvene zabave, u pučanstvu je rastao bijes. Sve veća davanja dovela su do pobune 1789, koja je rezultirala tjeranjem kraljevske porodice iz dvorca i njegovim pljačkanjem. Od tada dvorac je imao mnogo namjena - od muzeja do mjesta na kojem se i danas sastaju najvažniji državni političari i donose odluke vezane uz Ustav.

Versaj je bio poput svijeta za sebe. Na primjer dvorani su imali prilično čudan stav o tome gdje se mogu olakšati kada priroda zove. Uz sva stroga pravila i protokole, stanovnike dvorca nije bilo briga gdje će obaviti nuždu! Kako bi se prikrili svi ti smradovi, koristile su se obilne količine parfema. Parfemi su često samo pogoršavali stvar jer su se njihovi intenzivni mirisi spajali s ostalim smradovima. Koristilo ga se u tolikim količinama da su mnoge žene zbog intenziteta mirisa u kombinaciji s čvrsto zategnutim korzetima često padale u nesvijest.

U ovom dvorcu su se odigrali neki od najvažnijih svjetskih događaja. U Dvorani ogledala je 1783. godine zaključen Sporazum o nezavisnosti SAD, a 1919. godine sklopljen je mir između saveznika i Njemačke kroz postignute versajske mirovne ugovore.

U kraljevskom povrtnjaku Potager du Roi i danas uspijeva 900 sorti probranog voća i povrća. Žute maline, vinskocrveni krompir, prugasti ljubičasto-bijeli patlidžani, papreni dragoljub, gorkasti hemerokalis, korabica i koromač su samo neke vrste uzgajane u raskošnim vrtovima Versaja.

Novitet je da će već od proljeća zainteresovani turisti moći da kažu "au revoir" tradicionalnom smještaju i noć provesti u versajskom dvorcu.

Još 2015. godine uprava versajske palate najavila je da traži spoljnog partnera koji će tri zgrade dvorca pretvoriti u smještaj za goste. Pokazalo se da je najbolji partner "Airelles", luksuzna ugostiteljska grupa s još tri hotela u Francuskoj.

Hotel u okviru versajskog dvorca zvaće se "Le Gran Kontrol". Negovi gosti imaće fenomenalan pogled na okolne vrtove i muzej Oranžerija u okviru zdanja starog 385 godina.

Hotel će ponuditi gostima 14 soba, koje će biti pune istorije i autentičnih elemenata. Tu su i restoran čuvenog kuvara Alena Dikasa, bazen i velnes centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije