Hrana i piće

3 namirnice za koje mislimo da su dijetalne, a zapravo goje

3 namirnice za koje mislimo da su dijetalne, a zapravo goje
Foto: Pexels/Ilustracija | 3 namirnice za koje mislimo da su dijetalne, a zapravo goje

Trend ishrane s niskim udjelom masti iz 80-ih i 90-ih možda je imao dobre namjere, ali današnji zdravstveni stručnjaci vjeruju da je napravio više štete nego koristi.

 

Iako je ideja bila smanjiti unos kalorija, sada znamo da to nije baš tako. Neke masti, kao što su omega-3 masne kiseline i mononezasićene masti, imaju ogromne zdravstvene prednosti, poput smanjenja upale i doprinosa zdravlju srca.

Bez obzira na vrstu, mast nije nešto što bi trebalo da u potpunosti izbacimo iz ishrane. To je makronutrijent neophodan za ljudski život. Međutim, neki proizvođači hrane nastavljaju da proizvode nemasne verzije svojih proizvoda, koje su zapravo vrlo nezdrave.

Preliv za salatu s malo masnoće

Ako niste umjereni, prelivom za salatu lako možete unijeti mnogo kalorija jer je većina napravljena od ulja. Budite oprezni s nemasnim prelivima.

Neki nadoknađuju nizak udio masnoće dodavanjem zaslađivača i skroba, ali i dugom listom vještačkih boja i konzervanasa.

Supa iz kesice niske masnoće

Samo zato što je supa lagana ne znači da je dijetalna. Mnoge supe u kesicama pune su natrijuma i imaju vrlo malo proteina. Stoga napravite sami supu kod kuće i izbjegavajte one iz kesice.

Integralne grickalice

Iako nemasni čips, perece ili grickalice mogu imati manje kalorija od onih visokomasnih verzija, jedna stvar se ne mijenja: ove namirnice su visoko prerađene.

Zato dobro pogledajte etikete da vidite šta je na njima. Čitajte tačne sastojke na pakovanju, prenosi "Zadovoljna".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije